Helyi közélet

2018.10.25. 16:36

Nimród-érmet kapott a kiváló munkáért

Nyírbogát, Nyírbátor - Alapvetően etetni és itatni kell a fácánokat, de meleg időjárás esetén az itatót át kell mosni, öblíteni.

Nyírbogát, Nyírbátor - Alapvetően etetni és itatni kell a fácánokat, de meleg időjárás esetén az itatót át kell mosni, öblíteni.

Több évtizede foglalkozik fácánneveléssel a nyírbátori Báthori István Vadásztársaság, s az utóbbi 13 évben Mizsei Jánosra hárult ez a cseppet sem könnyű feladat. Akár a hálátlan jelzővel is illethetnénk lelkiismeretes munkáját, hiszen azért foglalkozik nap mint nap a madarakkal, hogy a vadászati szezonban aztán majd terítékre kerüljenek a szárnyasok.

Elismerés a vadásznapon

Fáj a szívem, de akik állattenyésztéssel, állatneveléssel foglalkoznak, azok jól tudják, hogy mi lesz a sorsuk az általuk gondozott állatoknak – mondta a felvetésre Mizsei János, aki kiemelkedő munkájáért, a közösségért végzett szolgálatáért a közelmúltban Baktalórántházán a megyei vadásznapon Nimród-érmet vehetett át a Vadászkamara megyei szervezetétől. A vadászatot Miskolcon bérkilövő társaság tagjaként kezdte, majd öt év elteltével a Báthori István Vadásztársaság tagja lett – s ennek immár éppen harminc esztendeje. Az eredeti végzettsége mezőgazdasági gépszerelő. Több évtizedet dolgozott a dohányiparban, majd a nyírbátori önkormányzatnál helyezkedett el gazdasági vonalon. Tizenhárom éve lett nyugdíjas, így aztán bőven jutott idő arra, hogy a fácánokkal foglalkozzon.

Reggeltől estig

– Kezdetben naposcsibékkel kezdtünk, de nagyon sok volt az elhullás, ezért váltottunk. Most már 7-8 hetes madarakat vásárolunk, ebben az évben 2500 darabot. Reggel 6 órától délután 6 óráig vagyok kint az állatoknál, esténként pedig a vadásztársaság valamelyik tagja van őrségben, de a terület be is van kamerázva, valamint van villanypásztor is. Alapvetően etetni és itatni kell a madarakat, de meleg időjárás esetén az itatót át kell mosni, öblíteni – mesélte a munkájáról. – A tápot vesszük, valamint a tagok is ajánlanak fel szemestakarmányt, gyakran kapunk napraforgó és kukorica ocsút is.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában