Helyi közélet

2018.11.03. 16:49

A legendák sugallják, kik vagyunk

Nyíregyháza - Civil kezdeményezésként indult a mára óriási támogatottságot élvező Székelyföldi Legendárium.

Nyíregyháza - Civil kezdeményezésként indult a mára óriási támogatottságot élvező Székelyföldi Legendárium.

– A Székelyföldi Legendárium ötlete onnan jött, hogy korábban számos alkalommal találkoztam külföldön olyan európai anyagokkal, könyvekkel és térképekkel, amik Drakuláról szóltak. Ezen kívül gyakorlatilag soha semmit nem találtam erről az országrészről, és az az érzésem támadt, hogy a történelmünk másból nem is áll, ami nyilvánvalóan nem igaz. Be akartam bizonyítani a gyerekeknek, hogy rengeteg mondánk, történetünk van Drakula grófon kívül is, amire büszkék lehetünk – kezdte beszámolóját Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium és a Szent László Kárpát-medencei Legendáriumának ötletgazdája és megvalósítója az „Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában“ program keretében megrendezett konferencián. Az esemény apropója a tavalyi esztendő, amit Szent László-emlék­évnek neveztek ki az Árpád-házi lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

Célunk, hogy bemutassuk a gyerekeknek Székelyföld kulturális örökségét." Fazekas Szabolcs

Első lépésként egy gyerekeknek szóló, 156 legendát tartalmazó térképet adtak ki, ám a szülők követelték a folytatást. Ez az igény hívta életre a jóval színesebb eszköztárat; nem sokkal később már könyv, hangoskönyv, színező és társasjáték is népszerűsítette az erdélyi mondakört. Ott tartanak, hogy a Székely Legendárium mára európai védett márka lett. – Nagyjából 6 évvel ezelőtt újabb mérföldkőhöz érkeztünk: teljesen a nulláról indulva megnyitottuk az első székelyföldi rajzfilm stúdiót. A munkálatok elősegítéséhez Budapestről, sőt, Amerikából is hívtunk animátorokat – tette hozzá az ötletgazda. A segítség nem is akárki személyében érkezett az „új világból”, hiszen a csapat állandó mentora Ken Fountain, amerikai szabadúszó animátor, a DreamWorks Animation produkciós világcég munkatársa, aki számos ismert hollywoodi alkotás partnere. Azóta négy rajzfilmjük jelent meg, a Likaskő animációs mesével a kecskeméti KAAF Nemzetközi Animáció Fesztiválról közönségdíjjal tértek haza. – Ma már ott tartunk, hogy egy 7 főszereplős kaland rajzfilm-sorozatot tudhatunk magunkénak – büszkélkedett Fazakas Szabolcs.

Nemes cél vezérli

– A történelem magvainak elültetése gyermekeink értékrendjében kiemelt fontosságú, lényeges, hogy büszkék lehessenek magyarságunkra. Emellett a szórakozás is kiemelt szerepet kapott, több száz legendán és mondán keresztül érthetik meg jobban a letűnt korok eseményeit – emelte ki Szabolcs. Székelyföldön minden várnak, helyszínnek, szentnek saját legendája van, ezeket a történeteket sok esetben a felnőttek sem ismerik. A székelyföldi turizmus fellendítése érdekében egy Mini Erdély Park kialakításába fogtak, ahol 60 makett mutatja be az érdeklődőknek Transzilvánia nevezetes épületeit és várait. A bemutatópark nem egyedi ötlet, Európában több országban, köztük Ausztriában és Németországban is találkozhatunk hasonló elven működő turista látványosságokkal. A gyerekek egy három kocsiból álló vasúton utazva járhatják be a parkot. Ezzel az „élő“ gőzös makettel emléket szerettek volna állítani az egykor Szejkefürdőn is áthaladó székely szerelvénynek, amely az 1800-as években Budapestről szállította a gyógyulni vágyó embereket a településre.

Nem állnak meg ennyinél

Az indulás ebben az esetben is nehéz volt, hét éven keresztül önerőből állták a költségeket. Azóta nagyot fordult a világ, ma már Magyarországról is támogatják őket a projekt folytatásában. – Az egységességen van a hangsúly, ezért az összes grafikai elemet Gyöngyössy János történeti grafikus készíti. Nagyon fontosnak tartom, hogy a magyarság rendelkezzen egy egyöntetű legendárium térképpel, ezért a jövőben a Kárpát-medence egészére szeretnénk kiterjeszteni munkásságunkat – tette hozzá a legendárium megvalósítója.

- GE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában