Helyi közélet

2018.11.14. 17:57

A megmaradásunk makoveczi mementói

Csenger - Nagygécen a Megmaradás Háza is otthont ad a pénteken Csengerből startoló fesztiválprogramnak.

Csenger - Nagygécen a Megmaradás Háza is otthont ad a pénteken Csengerből startoló fesztiválprogramnak.

A Fonó szervezésében ismét elindult a Héttorony fesztivál a Kárpát-medencében, amelynek helyszínei, az előző évhez hasonlóan átnyúlnak a határokon, Makovecz Imre emblematikus épületeiben pedig a magyar kultúra jeles szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.

Kiállítás, istentisztelet

A Héttorony szimbolikája századok óta számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben, nagyjából azonos jelentéstartalommal. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása jelenti azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között, beleértve Makovecz Imre épületeit és szellemi hagyatékát is – olvasható a fesztivál honlapján. A Makovecz Imre megálmodta emblematikus épületek tornyait Kárpát-medence szerte felkereső fesztivál november 7-én a budapesti Makovecz Központ és Archívumban kezdődött, majd Csíkszereda, Kolozsvár, Szigetvár, Kakasd és Paks következett.

A Héttorony Fesztivál eseménysorozata ezen a héten pénteken Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folytatódik: november 16-án, pénteken 11 órakor Csengerben a Makovecz Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ad otthont a Cimbaliband együttes Hangszersimogató című gyermekműsorának.

Délután a közeli Nagygécen a Megmaradás Háza és Megmaradás Temploma lesz az – ugyancsak ingyenes – esemény helyszíne, ahol 16 órakor a „Visszatanulás” – Képek a nyári táborokról című kiállítást Csernyus Lőrinc építész nyitja meg, 16 órától istentiszteletet tartanak, 17 órától pedig Csizmadia Anna énekel, Brasnyó Antal és Nagy Gábor közreműködésével. Az idei Héttorony Fesztivál szombaton Tokajban, 19-én Bakon folytatódik és 20-án a fővárosban a Hagyományok Házában fejeződik be.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában