Helyi közélet

2018.11.13. 20:06

A névadó püspökre emlékeztek

Máriapócs - A máriapócsi iskola pedagógusai akadályversenyt is rendeztek a fiataloknak.

Máriapócs - A máriapócsi iskola pedagógusai akadályversenyt is rendeztek a fiataloknak.

Az idei tanévben is megrendezték Máriapócson a napokban a Dudás Miklós emléknapot a püspökről elnevezett Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

Emlékfutás, emlékséta

Az emléknap a hagyományoknak megfelelően a kegytemplomban kezdődött. A nyolcadik évfolyamosok sorfala között vonultak be az iskola diákjai, nevelői. Parakliszt vezetett Ihnáth János főgyóntató atya, segítette Mosolygó Tamás iskolalelkész és Karakó Roland diakónus. Prédikációjában János atya a püspök életéről és tevékenységéről szólt, hiszen ötven évvel ezelőtt éppen Dudás Miklós szentelte áldozópappá. Kellemes időjárás volt aznap, így az iskolába visszaérkezve Dávida Edina intézményvezető-helyettes az udvaron nyitotta meg a tanítás nélküli emléknapot és ismertette a nap programját. A bemelegítés után emlékfutás, illetve emlékséta várt a fiatalokra. A helyi rendőrőrs képviseletében Tóth István, a város körzeti megbízottja és a Máriapócsi Polgárőr Egyesület részéről ifjabb Lőrincz Péter hívta fel a biztonságos közlekedésre a figyelmet. Az útvonalon Dudás Miklós szülőháza előtt a püspök címerével és jelmondatával díszített levonót vettek át a gyerekek és felnőttek.

Az oktatási intézmény pedagógusai akadályversenyt is szerveztek a diákoknak, akiknek elméleti tudásukat, gyorsaságukat és ügyességüket egyaránt bizonyítaniuk kellett. A tavalyi évhez képest újdonságot jelentett a gyermekek körében végül nagy sikert aratott bibliai „Legyen ön is milliomos” elnevezésű játék. Az egyes állomásokon volt továbbá rajzos feladat, ügyességi játék és táncház is. A fiatalok megismerkedhettek a papi és szerzetesi ruhákkal is Ádám bazilita szerzetes közreműködésével.

Rajzpályázat diákoknak

A délutáni záróprogramot egy rajzpályázat eredményhirdetése is színesítette. Ezt a pályázatot a Máriapócsi Városüzemeltetési Kft. hirdette meg az általános iskolás tanulóknak októberben a városi szökőkút 30 éves születésnapjára.

A Dudás Miklós emléknap sikeréhez hozzájárult a helyi intézmények példás együttműködése is.

- Palóczy Tímea -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában