Helyi közélet

2018.11.07. 09:31

A társasházakat ellenőrzik: a bírság 10–20 ezer forinttól akár 3 millió forintig terjedhet

Nyíregyháza - A tűzoltók egész évben sorra járják a társasházakat és ellenőrzik azok tűzvédelmi helyzetét.

Nyíregyháza - A tűzoltók egész évben sorra járják a társasházakat és ellenőrzik azok tűzvédelmi helyzetét.

Az idén is meghirdette a katasztrófavédelem a Társasházak napja elnevezésű konzultációsorozatot. A kedden kezdődött háromnapos rendezvény célja, hogy a társasházak, lakóközösségek széleskörű tájékoztatást kapjanak a követendő tűzmeg­előzési szabályokról, ezzel is növelve a lakóépületek biztonságát.

– A katasztrófavédelem egész évben ellenőrzi, mennyire tartják be a társasházakban a tűzvédelmi előírásokat, ezeknek nem a bírságolás, hanem a biztonság megteremtése a célja – hangsúlyozta a program keddi nyitónapján tartott sajtótájékoztatón Szepesi Gábor alezredes. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági osztályának vezetője kiemelte: a háromszintesnél magasabb és tíznél több lakásos épületek esetében írásba kell foglalni az épületek használatával kapcsolatos tűzmegelőzési szabályokat, biztosítani, hogy az épületet tűzoltógépjárművekkel könnyen megközelíthető legyen a tűzoltási felvonulási területen, amelyet állandóan szabadon kell tartani annak érdekében, hogy a mentés, a tűzoltói beavatkozás zavartalan legyen.

Menekülési útvonalak

– A megye minden kirendeltségén – így Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Kisvárdán és Mátészalkán is – a tűzvédelmi házirend készítésével kapcsolatos tudnivalókról, a biztonsági rács létesítéséről, a tárolási szabályokról, a felvonulási terület biztosításáról, valamint a homlokzati szigetelés kialakításáról, a nyílt láng használatáról is lehetőség van konzultálni minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára – mondta az alezredes. Kérdésünkre hozzátette: szerencsére csak kisebb társasházi tüzekhez riasztották az idén a tűzoltókat, súlyos eset nem történt, s ebben fontos szerepe lehet a felvilágosításnak, az előírások betartásának és betartatásának

– Az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítunk a menekülési útvonalak eltorlaszolására, az éghető anyagok tárolására, az utólagos ajtó- és rácsbeépítésekre – sorolta Szepesi Gábor. – Ez utóbbiak vagyonvédelmi szempontból a lakók biztonságát növelik, de akadályozhatják a tűzoltóság beavatkozását és a lakók menekülését is gátolhatják, mert egy tűz esetén a füstfejlődés következtében nagyon nehéz megtalálni a kulcsot, kinyitni a rácsokat, ajtókat – magyarázta az osztályvezető.

A szellőzőrendszerek tisztítása nagyon lényeges és megfelelő szakértelmet igénylő feladat, csak jogosultsággal rendelkező szakcégek végezhetik ezeket a munkákat.

– A társasházak jelentős része harminc, vagy akár negyven évvel ezelőtt épült, azonban a szellőzőrendszereket nem tisztították, mára ezekbe sok helyen páraelszívókat kötöttek be; van, hogy a 150–200-as csövek átmérője a felére leszűkül a belül lerakódott olajos, zsíros anyagtól. Ha ez meggyullad, akkor az első emeletről is fél percen beül a tizediken tud kitörni a lakásba a tűz, melynek megfékezése nagyon nehéz – hangsúlyozta Szepesi Gábor.

Felszólítástól a bírságig

A hatósági osztály vezetője kitért az épületek utólagos homlokzati hőszigetelésére is.

– Ezzel kapcsolatban a legfontosabb, hogy csak megfelelően tanúsított szerkezeteket építsenek be, mert ezek bizonyos tűzvédelmi határértékig ellenállóak, s a tűz átterjedését is meggátolják – mondta Szepesi Gábor. Megjegyezte: ez lehet, hogy drágább, mint egy nem engedélyezett típus, azonban a legrosszabb megoldás, ha neve nincs, kókler vállalkozóktól innen-onnan összeszedett anyagokból, dübel nélkül tákolják össze a hőszigetelő-rendszert.

– A tapasztalatok alapján azt kell mondanom, hogy a területünkön szabálykövetőek a lakóközösségek és lakók, főként kisebb hiányosságokkal, szabálytalanságokkal találkozunk az ellenőrzések során. Utóellenőrzésre mindenki számíthat, ahol hiányosságokat találunk, s ha többszöri felszólításra sem szüntetik meg, akkor már bírságot szabunk ki, melynek mértéke a hiányosság mértékétől függően 10–20 ezer forinttól akár 3 millió forintig terjedhet – mondta a várható következményekről Szepesi Gábor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában