Helyi közélet

2018.11.20. 13:16

Ahol tudnak, segítenek a falugazdászok

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Falugazdászokon keresztül aktívan keresik azokat a gazdálkodókat, akiknek szükségük lehet segítségre.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Falugazdászokon keresztül aktívan keresik azokat a gazdálkodókat, akiknek szükségük lehet segítségre.

A világ gyors ütemben változik körülöttünk és az agráriumban tevékenykedők is robbanásszerű fejlődést élnek át. Percenként 140 fővel gyarapodik a Föld lakossága, 2050-re a világ népessége eléri a kilencmilliárdot. Ennek következményeként tovább fog emelkedni az élelmiszerek iránti igény is. Ezzel párhuzamosan a klímaváltozás miatt az egyre szélsőségesebb időjárás, a folyamatosan szűkülő erőforrások mind inkább korlátozó tényezői lesznek az élelmiszer-termelésnek. A mostani közel 7 milliárd ember élelmiszer-szükségletét a Földön 1,6 milliárd hektár szántó- és ültetvényterület elégíti ki, ami legfeljebb 5 százalékkal növelhető.

Egyre többet és többet…

– A bővülő igényekkel tehát fizikai adottságokban szűkülő lehetőségek állnak szemben. Az agráriumban dolgozóknak egyre többet és többet kell megtermelniük ugyanakkora területen, ehhez pedig innovatív technológiákra, naprakész tudásra van szükség – tájékoztatta lapunkat Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Hozzátette: a világ legnagyobb része elébe megy ezeknek a kihívásoknak. A világgazdaságban ugyanis jelentős, egyre gyorsuló ütemű technológiai változás zajlik, ami nem kerüli el az agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplőit sem. Elég csak a precíziós gazdálkodásra, az agrárinformatikára, a digitalizációra, a biotechnológiára gondolni. Emellett a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek várhatóan további lehetőségeket nyitnak meg, melyeket most még talán el sem tudunk képzelni – emelte ki Rácz Imre.

Lapunk megkereste Timándi Zoltán megyei főfalugazdászt is. A szakember lapunknak elmondta: a falugazdászok komoly segítséget nyújtanak azoknak, akik megkeresik őket: az adminisztrációs terhek enyhítése és a szakmai tájékoztatások mellett jelentős, közel 1000 milliárd forint az az összeg, amihez az elmúlt években a gazdálkodók az országos falugazdász-hálózaton keresztül hozzájutottak.

Mindenkit támogatnak

– A gazdálkodók támogatása, egyúttal a küldetésünk teljesítése érdekében új útra lépünk: mi is kezdeményezni fogunk. Megkeressük azokat a gazdálkodókat is, akik nem jönnek be hozzánk, de lehet, hogy szükségük van új szakmai ismeretekre. Mindenkit szeretnénk támogatni azokon a területeken, amelyen a legnagyobb igénye van rá. Van, akinek információra van szüksége, van, akinek támogatásra, forrásra, van, akit bátorítani kell, van, akit képezni. Van, akinek szolgáltatásokat tudunk javasolni, amivel megtakaríthat, fejleszthet. Vannak, akiknek a problémáját akár a jogalkotásig is el tudjuk vinni – tette hozzá Timándi Zoltán megyei főfalugazdász.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában