Helyi közélet

2018.11.02. 13:09

Álomból valóság: diófa vagy páfrányfenyő

Nyíregyháza - Most még ragyogó napsütésnek örvendhetünk, vígan dolgozhatunk kertünkben.

Nyíregyháza - Most még ragyogó napsütésnek örvendhetünk, vígan dolgozhatunk kertünkben.

– Lassan, de ­biztosan beköszönt a tél és a hideg, ami re­méljük, nem lesz túlságosan zord – mondta lapunknak Hajzer Judit. A nyírszőlősi kertbarát hozzátette: ilyenkor szokták megkérdezni tőle, mi is a teendő a kertekben.

– Látszólag semmi, ám gondolatban állandóan tervezzük, építjük, szépítjük kertünket. Megálmodjuk az árnyas diófát vagy a Gingko bilobát, azaz a páfrányfenyőt, esetleg a gömbkoronájú ­szivarfát, ami alatt a családunk körbeüli a kerek kőasztalt. Megál­modjuk a lépcsőket, oldalukon a hatalmas vázákkal, a csurgót, a ­folyókát, a padot, a hintát, a függőágyat, kijelöljük a homokozó és a flekkensütő helyét. Lelki szemeinkkel ­látjuk a csodálatosan pompázó virágokat, az üde saláta és a pirosló szamóca ágyásait, a sűrű lomb közül kimosolygó kajszit, a hamvas szilvát, a vérmogyorót, a pompás dísz­cserjéket; a ­legfontosabb vitaminforrásokat, a betegségeket megelőző és azokat gyógyító, immunerősítő növényeket, úgy mint a spárga, a homoktövis vagy a fekete berkenye. Ezek adják majd meg kertünk értékét, az évek alatt folyamatosan végzett kétkezi munkánk, az akaratunk eredményét – sorolta az előre tervezés gyümölcseit Hajzer Judit, majd kiemelte: arra azért vigyázzunk, hogy az egészséges, jóleső fizikai munka mellett ne jelentsen kertünk állandó lekötöttséget, robotot.

Teknőcök és halak

– Ne váljunk a kertünk rabszolgájává! Élvezzük annak hangulatát, töltődjünk fel a hétköznapokra egy kis élménnyel, még akkor is, ha ez az élmény a kerti tóban lubickoló halak, teknőcök figyelése, a madarak fürdése, vagy éppen egy tücsök zenéje. Tudatosan élvezzük a kiskertünket. A kertészkedő saját elképzelése szerint szeretné megalkotni saját világát. Lelki szemeinkkel látni kell a január-februári fagyos, havas napokat és a márciusi tavaszébredést is – folytatta Hajzer Judit, aki szerint fontos megtervezni a kikapcsolódást szolgáló díszkertet.

Több szakkönyvet!

– A díszkert szép kellékei a pihenőhely, gyermekjátszó, dísz­fa, cserje, virágok, madár­itató, ha már van valamilyen fánk, akkor madárodú. A kertünkbe telepítendő dísznövények megválogatásához, tervezéséhez is hozzákezdhetünk. Érdemes átnézni több szakkönyvet, hogy esztétikus elrendezésbe telepítsük majd a fenyő-, díszfa-, díszcserjefajokból kiválasztott növényeket. Évelőkből is azokat válasszuk, amik tetszenek: ne válasszunk túlságosan sokfélét, inkább arra törekedjünk, hogy a jól egymáshoz illő, egymást kiegészítő növények kerüljenek a kertbe, így a későbbi ápolásuk, gondozásuk nem lesz túl nehéz. A ­növényanyagot nem szükséges egyszerre beszerezni, illetve eltelepíteni, de mindennek egyszerre tervezzük meg a végleges helyét. Ez nagyon fontos. Ha nem vagyunk elég bátrak, nincs elég ismeretünk a növényekről, vagy hiányzik belőlünk a kreativitás, akkor a tervezést bízzuk szakem­berre. Akkor nem fordulhat elő, hogy kicsi kertbe nagyméretű fa kerül, vagy árnyékkedvelő növényeket fogunk tűző napra ültetni, vagy fordítva.

Jó minőségű szerves trágya beszerzése

A kertészkedő ember állandó gondja a jó minőségű szerves trágya beszerzése. Ezt a gondot igyekszik csökkenteni a kofuna humusztrágya, amely higiénikus és könnyen szállítható. A Cofuna humuszképző baktériumkoncentrátummal dúsított fermentált növényi fehérjékből s baromfitrágyából áll. 100 kilogramm kofuna biotrágya /Florasca/ 3000 kilogramm istállótrágyával azonos eredményt ad. Gyommagmentes, azonnal ható, nem perzselő hatású. Fagymentes hűvös helyen sokáig tárolható, hatóanyag-tartalmának csökkenése nélkül. Tudni kell, hogy műtrágyával együtt nem alkalmazható. Ajánlott adag: dísznövényekhez és zöldségfélékhez 100 négyzetméterre 15 kilogramm. 10 centiméter átmérőjű cseréphez egy evőkanálnyi, virágládákba folyóméterenként 25 dekagramm, fóliában 100 négyzetméterenkénte 20 kilogramm.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában