Helyi közélet

2018.11.20. 15:47

Egy nap a kulisszák mögött

Mátészalka - A diákok bekukkanthattak a színfalak mögé, jártak a jelmez- és kelléktárban, az öltözőkben, a stúdióban.

Mátészalka - A diákok bekukkanthattak a színfalak mögé, jártak a jelmez- és kelléktárban, az öltözőkben, a stúdióban.

A színház és a színjátszás szeretete nagy hagyományokkal bír Mátészalka kulturális és közművelődési életében.

– Nagy büszkeség számunkra, hogy 1988-ban – Nyíregyháza után, a megyében másodikként – önálló színházépületet emeltek városunkban. Innentől kezdve professzionális játszóhelyen tudják a közönséget szórakoztatni és elgondolkodtatni az amatőr és hivatásos színtársulatok, s olyan élményhez juttatják a térségben élőket, mely azelőtt csak keveseknek adatott meg – mondta el elöljáróban Zsoldos Judit.

A Mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház igazgatóhelyettese hozzátette: ahhoz, hogy a bemutatásra szánt darabok nyitott fülekre, szívekre és elmékre találjanak, fontosnak tartják, hogy felkeltsék az igényt az felnövekvő generáció körében a kulturális eseményekre.

Színházi érzékenyítés

– Ehhez az egyik legjobb út, ha megismerik és megszeretik ezt a különleges világot, ezért múlt pénteken színházi szakmai napot szerveztünk a mátészalkai járás diákjai számára. A programot Ismerd és szeresd meg! Nézz a kulisszák mögé! névre kereszteltük.

A színházi érzékenyítés során a diákok megismerkedtek a színházépülettel, a kulisszák mögötti világgal, a jelmez- és kelléktárral, a színházi öltözőkkel és a stúdióval, színháztermi hang- és fénytechnikai bemutatót láthattak, hallhattak.

Szokások és hagyományok

– Meséltünk a színházi szokásokról, hagyományokról, legendákról, babonákról, betekinthettek egy előadás születésének körülményeibe és érdekes drámapedagógiai foglalkozáson is részt vehettek. A nap méltó lezárásaként pedig a Talán Teátrum művészei röpítették el lelkes, ifjú közönségünket a múlt századi kávéházak fantasztikus világába A kávéház titkai című előadásukkal – árulta el Zsoldos Judit.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában