Helyi közélet

2018.11.29. 10:43

Egy zseniális orvos teremtett itt iskolát

Nyíregyháza - Számos világ- és országos elsőséget tudhat magáénak a fél évszázada önálló nyíregyházi urológia.

Nyíregyháza - Számos világ- és országos elsőséget tudhat magáénak a fél évszázada önálló nyíregyházi urológia.

Csodájára jártak azoknak a műtéti eljárásoknak, amelyeket dr. Mohácsi László professzor dolgozott ki Nyíregyházán – ő alapította meg megyeszékhelyünkön az önálló urológiai osztályt 1968-ban. Az eltelt fél évszázad eredményei és az iskolaalapító előtt tisztelegnek egykori tanítványok, kollégák, a hálás utókor. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Urológiai Osztálya emléktáblát avat és tudományos ülést szervez.

Látni a műtéthez

– Mohácsi László már 1966-ban átjött Nyíregyházára a debreceni klinikáról, és a sebészet keretei között végezte urológusként a gyógyító munkáját, de akkor itt még nem volt önálló urológia – idézi fel az orvostörténelmi pillanatokat dr. Adányi József osztályvezető főorvos.

Nagy idők voltak – derül ki a méltatás folytatásából –, Mohácsi László valóban iskolát teremtett: sok új eljárást vezetett be, és nevéhez fűződnek olyan műtéti beavatkozások, amelyeket az egész világon itt, Nyíregyházán végeztek el először.

Elsősorban a húgycsövön keresztül végzett urológiai (transurethralis) beavatkozásoknál vezetett be új eljárásokat. Magyarországon voltak már próbálkozások e téren, alkalmazták a vályúképzéssel járó prosztataműtéteket. Ennél a beavatkozásnál nem távolították el radikálisan tokig a prosztata állományát, inkább csak annyit a közepéből tölcsérhez hasonlóan, hogy a beteg műtét után jobban tudjon vizelni.

– A professzor vezetésével itt, ezen az osztályon történt az első Reuter trokáros trans­urethralis beavatkozás: akkoriban még csak olyan eszközök álltak rendelkezésre a műtétekhez, amelyek egy irányban áramoltatták azt az öblítőfolyadékot, amely a műtéti területet kitisztította. A professzor a szeméremcsont mögött bevezetett csapoló műszeren, trokáron keresztül vezette el az öblítőfolyadékot.

– Ez két dolgot eredményezett: az öblítőfolyadék alacsony nyomáson működött, ami súlyos szövődmények kivédésében játszott vezető szerepet. Másfelől a beavatkozáshoz sokkal jobb látási viszonyokat teremtett, ezért itt, Nyíregyházán tudtuk elvégezni az első, radikális, húgycsövön keresztüli prosztata műtéteket, amikor az egész prosztatát el lehetett belülről távolítani tokig. Magyarország egész területéről nagyon sok urológus járt a ’60-as, ’70-es években az osztályunkon, itt próbálták elsajátítani a professzor technikáját.

A világon elsőként

– A húgyhólyagdaganatok húgycsövön keresztüli eltávolítása is abban az időben indult az országban, a professzor vezetésével osztályunkon terjedt el egy nemzetközileg akkor már elfogadott séma szerinti műtét. A Bresser-féle differenciált mintavétel, az épnek látszó hólyagfalról eltávolított hidegbiopsziás minták bevezetése lehetőséget teremtett a húgyhólyagdaganatok pontos stádiumbeosztására, s ezzel a sokkal hatékonyabb kezelésére is. A hólyagdaganatok kiújulásának megelőzésére alkalmazott BCG-hólyagöblítést Nyíregyházán vezették be először az országban (melyet a mai napig is alkalmazunk) – emel ki néhány újítást a hosszú listáról dr. Adányi József főorvos.

– Az önálló osztály alapításának idején a húgyúti TBC még elterjedt betegség volt Magyarországon – merít a fél évszázados történelemből a főorvos –, ma már ritkán fordul elő, de azt kell tudni róla, hogy megbetegítheti a húgyhólyagot, vesét és a húgyvezetéket, mely a vese és a húgyhólyag között vezeti le a vizeletet. A ’60-as évek végén ezért sok beteg élt vesekatéterrel, ám Mohácsi professzor vezetésével Nyíregyházán hajtották végre a világon az első olyan együléses beavatkozást, amely során bélszakasz felhasználásával pótolták a beteg húgyvezetéket. Így a korábban katéter használatára kényszerülő betegek megszabadultak a csöveiktől, teljes életet élhettek. Ezzel is nemzetközi hírnevet szerzett az osztályunknak már a ’60-as évek végén.

Szellemes megoldások

– Osztályunkon végezték el 1969-ben az első olyan beavatkozást, amikor heredaganatoknál nyirokcsomókat távolítottak el a hasüreg mögüli területből, a retroperitonából. 1984-ben megtörtént az első ilyen beavatkozás gyerekeknél. A here gyakran képezi az áttéteket nyirokcsomókban a hasüreg mögötti területen. Ez a technika egy kifejezetten nehéz műtéti eljárás, mert itt fut a test fő ütő-, és gyűjtőere. A hatalmas erek körüli nyirokcsomók műtéti eltávolítása nagy szakmai tapasztalatot igényel.

– Osztályunk hamar központjává vált a gyerekurológiai beavatkozásoknak is, ide hozták a húgycsőszűkülettől vagy a vesemedence kijáratának szűkületétől szenvedőket, akiknél emiatt pyelonplasticát, többszakaszos húgycsőműtétet kellett elvégezni. A húgycsősebészet centruma általában véve is Nyíregyháza volt, de ezen belül a gyerekműtéteknél is itt halmozódott fel a legmagasabb szakmai tudás és legnagyobb műtéti tapasztalat. Mohácsi professzor nagyon sok szellemes megoldást talált ki nagyon nehéz szituációkban is, és ezeket oldotta meg úgy, hogy országos és nemzetközi híre ment. Tudományos konferenciákon mindig nagy érdeklődéssel fogadták, Magyarországon és külföldön is – osztja meg személyes élményeit is az osztályvezető.

Új szemlélet és technika

Mohácsi professzor elgondolása szerint egy rendkívül modern urológiai osztály jött létre a ’80-as évektől kezdődően, amikor az urológia a régi szülészeti épületből átköltözött a jelenlegi helyére. Itt, szinte egyedülállóan az egész országban, egymástól elválasztva tudtuk a szeptikus és az aszeptikus betegeket operálni és kezelni, drasztikusan visszaszorítani a kórházi fertőzéseket. Ez a gyakorlat csak az elmúlt 10–15 évben kezdett általánossá válni.

Ma már kijelenthető: Mohácsi professzor nem csak itt, Nyíregyházán hozott létre egy iskolát és tanított meg bennünket az urológiára, hanem országos és nemzetközi szinten is jegyzett gyógyítás alapjait rakta le. Az országból tucatszám jöttek ide tanulni szakorvosok, és nem csak pályájuk elején járók, hanem már komoly tapasztalattal rendelkezők is. Itt ismerték meg Mohácsi professzor új szemléletét, sajátították el műtéti technikáját.

– S mitől volt ő ilyen újító? – teszi fel a kérdést dr. Adányi József, s választ is ad: anatómus, sebész és urológus is volt, így esetében a széles látóköre, fantasztikus tudása járt azzal, hogy kicsit másképpen gondolkodott, nem rutinból, hanem komplexitásában vizsgálta és kezelte a betegségeket. Rálátott olyan dolgokra, összefüggésekre és lehetőségekre is, amikre mások esetleg nem, és ebből születtek az egész urológiát megreformáló ötletei, ennek köszönhetően fejlesztette tovább a már meglévő, ismert műtéti technikákat, és vezetett be teljesen újszerű megoldásokat.

A hálás utókor tisztelgése

– A kórházi osztályon egy emléktáblát avatunk december 1-jén. Dr. Kolozsy Zoltán egykori tanítvány és volt osztályvezető főorvos méltatja Mohácsi professzor iskolateremtő munkásságát.

Ezt követően 11 órától a Hotel Pangea ad helyet a jubileumi tudományos ülésnek, ahol előadások idézik fel az elmúlt ötven év legfontosabb mozzanatait, és villantanak fel néhány képet az osztály jelenkori életéből, a közelmúlt eredményeiből.

Ezek leginkább ismeretterjesztő, informáló, felvilágosító jellegű prezentációk lesznek. Többek között el fog hangzani az is, milyen új műszereket szereztek be, s új műtéti eljárásokat vezettek be az elmúlt években, amelyeknek köszönhetően ma is az élvonalhoz tartozik a nyíregyházi urológia.

Az emléktábla avatására és a tudományos konferenciára is fogadnak érdeklődőket – hívja fel a figyelmet dr. Adányi József főorvos –, akik december 1-jén 10 órakor részt vehetnek az emléktábla-avatáson. Itt dr. Kolozsy Zoltán, az orvostudományok kandidátusa, nyugalmazott osztályvezető főorvos mond beszédet.

Ezt követően a Pangea Hotelben 11.30-kor kezdődik a tudományos ülés, melyre érdeklődőket (20–30 fő) szeretettel várunk (Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Blaha Lujza sétány 15.).

NyZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában