Helyi közélet

2018.11.11. 18:07

Egyházi és világi jelképek a síremléken, Kisvárdán

Kisvárda - A művész tanár az emberi sorsfordulók drámai megfogalmazására is képes. Az ember tragédiája az, amit ő megjelenít.

Kisvárda - A művész tanár az emberi sorsfordulók drámai megfogalmazására is képes. Az ember tragédiája az, amit ő megjelenít.

Kettős keresztes síremlék

A fafaragó és grafikus legutóbb egy kettős keresztes síremléken dolgozott, mely egy olyan kereszt, melynek függőleges szárát egy rövidebb és egy hosszabb vízszintes szár metszi. A kereszt a keresztény kultúrkörben Jézus megváltó szenvedésének és Isten tökéletes szeretetének a jele. A síremlék, melyen megjelennek az egyházi és világi jelképek. A férfi, a nő, a család, a feleség, az öt gyermek (a három leány a 2 fiú é a 18 unoka, valamint a két dédunoka mellett az egyházi és a papi jelkép a pásztorbot. Id. Dr. Seszták Miklós (1938–1989) görög katolikus parókus teológus életének 51., papságának 26. évében hunyt el. Kisvárdán helyezték örök nyugalomba. A nyíregyházi Szent Atanáz Görög katolikus Hittudományi Főiskola egykori kiváló tanulójára és oktatójára emlékezvén 2016–ban posztumusz Szent Atanáz–díjban részesítette. A tölgyfából készült emlékfejfa a síremlékén lett elhelyezve.

Grafika, faragások és könyvillusztáció

– Szabados István fafaragó és grafikus Kisvárda legismertebb alkotóművészei közé tartozik. Faragásai nemcsak a hazai közterületeket és középületeit ékesítik, de határon túl is ismertté tették általa Kisvárda nevét. 26 könyvet illusztrálnak grafikái, s megörökítette megyénk templomait is. A kisvárdai grafikus–fafaragó művésztanár, több alkotáson is dolgozik egyszerre. Melyek síremlékek, kopjafák, –a kopjafán megjelenik az elhunyt életútja, a tulipán s annak a kort jelképező hajtásai– emlékoszlopok, domborművek, és szobrok. Négy évtizede tagja, a Vásárosnaményi Nemzetközi Fafaragó Tábornak. Alapító tagja az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhelynek. Tagja a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Képző és Iparművészeti Szövetségnek, valamint a nemzetközi Adrianus Alkotóközösségnek. Eddig tucatnyi egyéni kiállítása volt Nagyváradtól Tokajig, Budapesttől Záhonyig. Számtalan gyűjteményes kiállításon szerepelt alkotásaival.

Több szintű jelképrendszer

A művész tanár az emberi sorsfordulók drámai megfogalmazására is képes. Döbbenetes erővel késztett bennünket a világháborúk, a holocaust, a fasiszta és a kommunista diktatúrákkal valószembenézésre. Az ember tragédiája az, amit ő megjelenít. Mert nem az egyéni szabadság az, ami boldogít, hanem az emberek közös szabadsága által lesz maga az egyén szabad. Jómagam órákon keresztül hallgatnám annak a több szintű jelképrendszernek a magyarázatát, mellyel Szabados István az egyes témákhoz nyúlt, s mellyel bennünket, látogatókat kíván formálni. A Szlovéniai Fafaragó Szövetség Maribori táborában rendszeres meghívott. A Kárpátmedencei Fafaragók biennálés kiállításán /Mariubor/ is szerepel az „Életfa” című alkotásával.

Lapidaris kő a síremléken

–Különlegessége a síremléknek, hogy a Kisvárdán megszülető Lapidaris kő (NFC Chippel) a városban és az országban is ezen az síremléken került először elhelyezésre. A technológia lehetővé teszi, hogy bármely NFC chippel szerelt mobiltelefonnal az emlékművön elhelyezett Lapidaris követ megközelítve a telefon csatlakozik az emlékmű Lapidaris oldalához, ahol a táblákon olvashatóakon túl sokkal több adathoz és információhoz férhet hozzá a látogató.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában