Helyi közélet

2018.11.13. 09:40

Encsencsi főhajtás Moldovában

Encsencs - A kis szabolcs-szatmár-beregi község vezetői nagy tettet hajtottak végre.

Encsencs - A kis szabolcs-szatmár-beregi község vezetői nagy tettet hajtottak végre.

A málenkij robot magyar áldozatait név szerint rögzítő emlékművet koszorúztak meg az encsencsi delegáció tagjai a moldovai Balti katonai temetőjében. A névtáblák avatóünnepségén többek között jelen volt dr. Simon Pál, aki 73 éve vesztette el édesapját, és a közelmúltban tudta meg, hogy hol nyugszik.

Évente meglátogatják

Encsencsről a második világháborúban több mint 83 embert internáltak, ami óriási tragédia volt a település életében. A község elöljárói minden évben meglátogatják a hősök nyughelyét, ez évben pedig kormányzati szintre emelkedett a megemlékezés. A napos, őszies időben a háborús történéseket felidézve Németh Szilárd miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár méltatta a magyar hadifogoly-emlékmű jelentőségét.

– Az itt nyugvó áldozatok többsége a második világháború végső szakaszában, úgynevezett háromnapi jóvátételi munkára, a málenkij robotra elhurcolt személy. A bolsevik Állambiztonsági Bizottság határozata alapján közel 200 ezer magyar állampolgárt hurcoltak el a szovjet internáló táborokba – idézte fel a történelem borzalmait Németh Szilárd. Hozzátette: – A háborúk okozta szenvedések súlyát az érzi át igazán, aki azt átélte – akár saját maga, akár az odaveszett hozzátartozójához köthető érzelmi közösség révén. Az igazi súlyát nekünk, utódoknak is látnunk kell. Látjuk is: ezért adózunk az áldozatok emléke előtt Baltiban, a magyar hadifogoly-emlékmű névtábláinak avatóünnepségén.

Úttörő jellegű zarándokút

A második világháború vihara több mint 150 encsencsi férfit sodort málenkij robotra Balti városába, közülük 83-an nyugszanak a katonai temetőben.

– Kezdeményezésünkre 2001-­ben magyar és moldáv politikusok, katonák és Petru Costin ezredes önzetlen támogatásának köszönhetően készült el az az emlékmű, amely emléket állított az itt elhunyt magyar katonai és polgári személyeknek – jelentette ki Szedlár János, Encsencs polgármestere. – Zarándokutunk úttörő jellegű volt Moldovában, azóta Benderiben és Kisinyovban is elkészült a magyar áldozatok emlékműve. Két éve gyümölcsöző testvértelepülési kapcsolatot ápolunk Soldanesti járás Sestaci község önkormányzatával, lakosságával.

Az emlékműnél elhelyezték az encsencsi önkormányzat és a Kistérségi Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központ koszorúját.


A jelképes dombormű

Dr. Simon Pál nyugalmazott főorvos 79 évesen vállalkozott a nagy utazásra.

Amikor 1945. január 18-án elszakítottak édesapámtól, nem gondoltam volna, hogy valaha is rátalálok. A mai napon lezárult egy történet, nehéz szavakba önteni, hogy mit érzek itt, ahol rá emlékezek. Elhoztam magammal az őt ábrázoló domborművet, Lestyán Goda János alkotását, melyet itt hagyok szimbólumként. Örülök, hogy megélhettem ezt a napot – nézett maga elé a B. Simon Pálra emlékező katonaorvos, aki hálás az encsencsieknek a felejthetetlen utazásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában