Helyi közélet

2018.11.02. 11:22

Fedák Sári végre hazatért

Beregszász - Nyíregyháziak is részt vettek a beregszászi szoboravatáson.

Beregszász - Nyíregyháziak is részt vettek a beregszászi szoboravatáson.

Születése 139. évfordulójának napján avatták fel a város neves szülöttének, Fedák Sárinak a szobrát Beregszászon. Sokan jöttek el a nevezetes eseményre az Illyés Gyula Színház előtti térre. Nemcsak Kárpátaljáról, hanem Magyarországról is jöttek vendégek: Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Tilki Attila, szabolcs-szatmár-beregi országgyűlési parlamenti képviselő, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója.

Az ukrán és a magyar himnusz elhangzása után elsőként Németh Zsolt méltatta Fedák Sári érdemeit és a rendezvény fontosságát. Hangsúlyozta: itt az ideje, hogy végre rehabilitálják a méltatlanul megvádolt és meghurcolt primadonnát.

Venezuelai vendég

Nagy szeretettel fogadta a közönség a Venezuelából érkezett (és ott született) Fedák Mária Lujzát, a színésznő fivérének unokáját, aki meghatottan mondott köszönetet a szobor állítóinak és a beregszásziaknak. Beszédet mondott még dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament képviselője, Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, valamint Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház (korábban a beregszászi Illyés Gyula Színház) színésznője, aki főszerepet játszott a szobor létrejöttében. Az ő kezdeményezését felkaroló dr. Grezsa István miniszteri biztos levélben köszöntötte az egybegyűlteket.

A négy méter magas mészkőoszlopból és Fedák Sári életnagyságú bronzalakjából álló szoborkompozíció Beregszász immár nyolcadik magyar szobra. A bronzszobor alkotója a Vácott élő, kárpátaljai származású Kolodko Mihály ruszin művész, aki szintén ott volt a rendezvényen. A szobor létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta.

A leleplezés és koszorúzások után a Szózat közös eléneklésével ért véget a felemelő, szívet-lelket melegítő ünnepség. Nyíregyházáról a Beregszászért Alapítvány és a Sóstó-Sóstóhegyi Igrice Civil Egyesület képviselői vettek részt az ünnepségen, és helyezték el koszorújukat.

Humoros és jó előadó

Fedák Sári az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar színművésznő, énekesnő-primadonna. Humoros és jó előadó volt. Sikerei ellenére rendkívül kritikus volt magával szemben, de a másoktól eredő kritikát nem szerette. Tehetsége miatt neve fogalommá vált a magyar színjátszásban. Mivel 1944-ben a bécsi Donausender német nemzetiszocialista rádió munkatársaként a háború folytatása mellett állt ki, ezért a második világháború után a Népbíróság, a Tanácsköztársaság után még „levörösözött” színésznőt, „nácirajongónak” bélyegezte, és nyolc hónapi börtönbüntetésre ítélte. Büntetése letöltése után már nem térhetett vissza a színpadra. 1955-ben hunyt el Budapesten.

Beregszászi szobrok

Fedák Sári szobra a nyolcadik magyar szobor Beregszászon. Eddig Illyés Gyuláról, Petőfi Sándorról, Kossuth Lajosról, Bethlen Gáborról, dr. Linner Bertalanról, Szent Istvánról és Esze Tamásról készült hasonló jellegű alkotás.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában