Helyi közélet

2018.11.14. 17:28

Ha újra bekeményít a tél

Nyíregyháza - Jobb felkészülni, mint félni és megijedni – vallják a lakosság biztonságáért és kényelméért összedolgozók.

Nyíregyháza - Jobb felkészülni, mint félni és megijedni – vallják a lakosság biztonságáért és kényelméért összedolgozók.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és valamennyi érintett társszerv, illetve szolgáltató felkészült a számos kihívást magában rejtő téli időjárásra – derült ki az Erdő sori igazgatóságon tartott keddi tájékoztatón, amelyen a megyei kormányhivatal főigazgatója, a jelentéseket meghallgató dr. Polgári András hangsúlyozta: fontos, hogy valóban jól felkészülten fogadjuk és gyorsan, szakszerűen, hatékonyan reagáljunk mindazon környezeti tényezőkre, nehézségekre, amelyek egy-egy kiadós havazás vagy éppen a hosszan tartó hideg időjárás miatt bekövetkezhetnek.

Gyakorlatot is tartottak

– Számos probléma állhat ilyenkor elő, amelyek megnehezíthetik a megyében élők, dolgozók életét, sok múlik tehát az előrelátáson, a szervezettségen, a koordináción, a csapatmunkán. Azt se feledjük – tette hozzá a főigazgató –, hogy megyénk három országgal határos, és felelősséggel tartozunk a határon túl élő magyarokért is.

Varga Béla tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság első embere emlékeztetett arra a nem is olyan távoli márciusi időszakra, amikor „a tavasz pillanatait vártuk, ám ehelyett a hóhelyzet 50 órája köszöntött ránk”.

– Nem kizárt tehát, hogy az enyhe kezdet után bekeményít a tél, és rendkívüli helyzet áll elő. Még idejében mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a szélsőséges időjárási körülmények kezelésére, ne „élesben” derüljön fény az esetleges hiányosságokra. Fontos, hogy az egyéni és közös feladatokat megbeszéljük, aztán minden szervezet helytálljon, mert csak így, közös erővel, a katasztrófavédelem operatív irányításával, stratégiai partnereinkkel közösen (rendőr-főkapitányság, Magyar Közút, vízügy, tömegközlekedési vállalat, kormányhivatal stb.) lehetünk igazán eredményesek – mutatott rá az igazgató. Hozzátette: a tanácskozással párhuzamosan törzsvezetési gyakorlatot tartanak az intézményben az igazgatóság operatív törzsének irányításával, a résztvevőknek megtörtént eseményeken alapuló szituációs helyzeteket kell kezelniük, megoldaniuk.

Létszám és felszereltség

Nagy József igazgatóhelyettestől megtudtuk: a sokrétű felkészülés jegyében odafigyelnek a társasházakban és családi ingatlanokban élőkre, a téli vásárok és zenés-táncos rendezvények biztonságára, az állomány elméleti és gyakorlati kiképzésére, az ár- és belvízveszély megelőzésére, a közúti kockázati helyszínekre.

Farkas József dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány többek között elmondta: a tevékenységirányítási központ megfelelően, kellő létszámmal és felszereltséggel, összehangoltan látja el a feladatait. Szólt az életvitelszerűen közterületen tartózkodókkal kapcsolatos intézkedésekről is, megjegyezve: jelentős lehűlés esetén még nagyobb veszélyt jelenthet a kihűlés az utcákon, tereken lévőkre, az egyenruhások tehát nem ellenük, hanem értük cselekednek.

PI


Akcióban a fagyszolgálat

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ mindent megtesz, hogy a menetrend szerinti járatok a téli időszakban is pontosan induljanak, illetve érkezzenek, ám ha az útviszonyok rendkívül rosszak, s fennáll a veszélye, hogy egy-egy busz elakadhat két település között, nem indítják útnak ezeket a járatokat – közölte a tömegközlekedési cég képviselője.

A beszámolóból az is kiderült, hogy – ellentétben Miskolccal és Debrecennel – megyénkben sajnos nem áll rendelkezésre autó(busz)mentő. Jó hír viszont, hogy a cég télen fagyszolgálatot működtet, a csapat nem csupán a telephelyeken segíti a buszok reggeli indítását, a településeken „kint alvó” járművek vezetői is számíthatnak a szolgálatra baj esetén.

Három évnél idősebb akkumulátorokkal egyetlen busz sem indulhat neki a hideg télnek, hiába üzemel hibátlanul, a biztonságos indulás érdekében fiatalabbra cserélik az ilyen erőforrásokat. Az busz­állomások fűtött várótermei „fagyriadó” alatt éjszaka is nyitva tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában