2018.11.11. 09:45
Jól tárolva évek múltán is friss, finom
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Szellős és hűvös helyen tárolva a dió akár évekig is eláll.
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Szellős és hűvös helyen tárolva a dió akár évekig is eláll.
A dió őshonos hazánkban, az egész országban megterem, megyénk különösen gazdag diófa-ültetvényekben. Egészséges és nagyon finom, sok sütemény és étel összetevője, tipikus szereplője a téli asztalnak is. De vajon hogyan kell úgy tárolni, hogy egész évben élvezhessük az ízét? A tárolás titka a levegő. Mielőtt eltennénk, alaposan ki kell szárítani, majd hálós zsákba tenni. Szellős és hűvös helyen kell tárolni, így sokáig, akár több éven át is megőrzi a frissességét.
Ügyelni kell arra is, hogy ha a hely engedi, lógatva tároljuk, a kártevők ugyanis könnyen kiszagolhatják az ingyen csemegét, és beköltözhetnek miatta a lakásba. Csak teljesen ép, sérülés- és repedésmentes terméseket tárolhatunk hosszú időn át, ha ugyanis a csonthéj sérült, a dió megbogarasodhat, könnyebben vonzza magához a kártevőket, rovarokat. De a sérült diószemeket sem kell kidobni: ezeket pontosan ugyanolyan sokáig tárolhatjuk a fagyasztóban. Ehhez fel kell törni és megtisztítani. Egy kicsit meg is piríthatjuk őket a sütőben a jobb ízhatás kedvéért, de önmagukban lefagyasztva is ugyanolyan hosszan elállnak.
- KM -
[related-post post_id="4045645"]
[related-post post_id="4044453"]
[related-post post_id="4045505"]