Helyi közélet

2018.11.22. 14:52

Kategóriájában ismét Európa legjobb állatkertje lett a Nyíregyházi Állatpark

Nyíregyháza - Ismét Európa legjobb állatkertje lett a SóstóZoo, a 250 ezer és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában negyvenhárom állatparkot utasított maga mögé.

Nyíregyháza - Ismét Európa legjobb állatkertje lett a SóstóZoo, a 250 ezer és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában negyvenhárom állatparkot utasított maga mögé.

Anthony Sheridan független állatkerti szakértő alapítványa huszonkilenc európai ország 126 állatparkját vette górcső alá, s mintegy negyven szempont alapján rangsorolta azokat. A vizsgálat eredményeként az idén ismét a SóstóZoo bizonyult a 250 ezer és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a kontinens legjobb állatkertjének. A díjátadó ünnepségnek csütörtökön az illusztris Hotel Pangea konferenciaterme adott otthont.

– A Nyíregyházi Állatparkban több mint ötezer állattal, közel ötszáz fajjal és olyan ritkaságokkal büszkélkedhetünk, amiket más állatkert tartani sem nagyon tud, nemhogy szaporítani. Ilyen az idén tavasszal született afrikai elefántunk és az ősszel világra jött indiai páncélos rinocéroszunk. Ez javarészt munkatársaink tudását dicséri, és felhívja ránk a világ figyelmét, Amerikától Ázsiáig cikkeznek rólunk – nem csak szakmai lapokban – jegyezte meg Gajdos László igazgató, aki azt is elárulta, hogy az állatpark fennállásának legjobb évét fogja zárni, túllépik az 530 ezres látogatói számot. Ez azt is jelenti, hogy a SóstóZoo az ország vezető turisztikai látványosságává nőtte ki magát.

– Széleskörű összefogás eredménye a díj, ami elsősorban az állatpark dolgozóinak munkáját dicséri, de a fejlesztésekkel talán az önkormányzat és a kormány is hozzájárult a sikerhez – vette át a szót dr. Kovács Ferenc.

– Anthony Sheridan-nel mindig öröm találkozni, mert ha a megyeszékhelyre érkezik, vele jön az elismerés is – ezt a jó szokását tartsa meg. A 2015-ös díj nem csak a SóstóZoo-nak, az önkormányzat számára is biztató volt, hiszen akkor már indulóban volt a fejlesztési csomag. Arra törekedtünk mindannyian, hogy a nyíregyházi ne csak abban az évben, hanem minden esztendőben legyen Európa legjobb állatkertje. Azt gondolom, hogy az akkori színvonalat emelni is tudtuk, és ez a cél a jövőben is – árulta el a polgármester, hozzáfűzve: reméli, ebben a kategóriában többé már nem nyerhetünk, mert a látogatók száma ezentúl meghaladja az évi félmilliót.

– Ehhez minden bizonnyal hozzájárul a következő nagy attrakció, ami a a jégkorszak világát mutatja majd be. Remélem, hamarosan megköthetjük a szerződést a tervezővel és indulhat a munka. A tervek szerint jövő nyár elejéig a kivitelezés is megkezdődhet.

– Tizedik alkalommal járok Nyíregyházán, de már az utolsó látogatásom óta is rengeteget fejlődött az állatpark. Figyelemreméltó beruházásokkal gazdagodik az intézmény, szinte minden évben szolgál valamilyen újdonsággal a látogatók számára. Kategóriájában negyvenhárom európai parkot utasított maga mögé. Olyan állatkertek versenyeztek egymással, mint a magdeburgi, a krefeldi, a busselangói és a két korábbi nyertes dán park – sorolta Anthony Sheridan. Elmondta: az értékelés során többletpontot jelentett az újabb ritka állatfajok bemutatása, a kiemelkedő oktatási tevékenység, a különböző programok támogatása, valamint a közelmúlt fejlesztései, az új főbejárat és a hotel.

Gajdos László igazgató és dr. Kovács Ferenc polgármester közösen vették át a független állatkerti szakértőtől az Európa legjobb állatkertje elismerést, egy üvegtrófeát, mely egyben „vándorserleg” is és egy antilopot ábrázol, valamint az egyedüli győzteseknek járó díjat, melybe készítője – egy svéd mester – egy jegesmedve alakját rejtette el.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában