Helyi közélet

2018.11.06. 17:58

Közösségi tér, ahol kedvükre alkothatnak a diákok

Nyíregyháza - A megyeszékhelyen adták át az ország első digitális alkotóműhelyét.

Nyíregyháza - A megyeszékhelyen adták át az ország első digitális alkotóműhelyét.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Dugonics utcai telephelyén egy 300 négyzetméteres alapterületen alakították ki a digitális közösségi műhelyt. A speciális oktatótérben modern informatikai eszközökkel segítik a tanulást. Kedden az alkotóműhely ünnepélyes átadásán akcióba is lendültek a robotok, merthogy drónok segítségével " vágta át a szalagot" Pölöskei Gáborné az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzéséért felelős helyettes államtitkára és Gurbánné Papp Mária a centrum főigazgatója. Álmodj, tervezz, alkoss! - villant fel a felirat a digitális kijelzőn az ünnepélyes pillanatban, sugallva, hogy valami egészen új fordulat köszöntött be a szakképzésben. A robotika, a programozás, az informatika a fiatalok életeleme, amit kiaknázhat a szakképzés is. A digitális eszközökkel a tanórákon motiváltabbá tehető a diák, és érdekesebbé az oktatás, s az sem mellékes, hogy egyre jobban felértékelődik a munkaerőpiacon a digitális tudás. A korszerű technológiák megismerése mellett az alkotó munka örömét tárja ki a diákok előtt az új közösségi műhely, ahol a pályaválasztás előtt állóknak is megmutathatják a szakmatanulás értékét. Egy éven belül az ország 44 szakképzési centrumában jönnek létre hasonló terek, az első fecskét az Európai Szakképzés hetén adták át Nyíregyházán.

– A digitális alkotóműhelyek egyszerre népszerűsítik a szakképzést, emelik az oktató munka minőségét, és lehetőséget nyújtanak a szakképzés megújítására – hangsúlyozta a műhely átadásán az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szakképzésért és Felnőttképzéséért Felelős helyettes államtitkára Pölöskei Gáborné.

Elindulhat a műhelymunka

A helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a gépesítés- a folyamatosan előrehaladó automatizálás újításra készteti a szakképzést is, ugyanis a jövőben a munkaerőpiacon elsősorban a fiatalok képességeit, készségeit fogják értékelni a munkaadók. A hagyományos képzési módszerek ezt nem alapozzák meg, új oktatási formákra van szükség, ahol a tudás mellett a kreativitás, és a gondolkodás kerül előtérbe. A készségek között: a csapatmunka, a szervezési készségek, a munkafolyamatok végig gondolása, a hibák korrigálása kap hangsúlyt. – A digitális alkotóműhelyekben a diák észre sem veszi, hogy tanul, cselekvés közben sajátít el új ismereteket, a tanár mentor szerepet ölt. Egy egészen másfajta témafeldolgozásra adhat lehetőséget ez a színtér, amely utat nyit a tehetséggondozásnak is, mert azt szeretnénk, hogy a szakgimnáziumok a mérnökképzés előszobái legyenek, és vegyék fel a versenyt a gimnáziumokkal, hogy alternatívát jelentsenek a továbbtanulásnál a jó képességű nyolcadikosok számára – fejtette ki Pölöskei Gáborné, aki szerint a digitális alkotóműhelyekkel „a jövő szakképzése kezdődött el”.

Dr. Kovács Ferenc polgármester gratulált a centrumnak a fejlesztéshez, s elmondta örül, hogy a szakképzés rangja végre a helyre kerülhet, mert utánpótlásra, és jó szakemberekre szüksége van a Nyíregyházára települő cégeknek. Hozzátette: az elmúlt időszakban a város pályázati forrásból jelentős összeggel támogatta az oktatási intézmények fejlesztéseit.

Közben a Bánkirobot team bemutatóján a jelenlévők egy kis ízelítőt is kaptak abból, hogy bárki alkothat működő dolgokat. A robotika mesterei ezentúl a műhelyben tehetséges megyebeli általános iskolásokat is patronálhat. S, hogy a 300 négyzetméteres csarnokban a természettudományok mellett helye van a művészetnek is, mi sem bizonyította jobban, mint, hogy a fa-és fémmegmunkáló műhely mellett elegáns divattervezők invitálták és az érdeklődőket a varróműhelybe.

– Aki jól rajzol, kedveli a divatot, imád ötletelni, van fantáziája a divathoz, nálunk a helye! – mondta Györkös Szabina Stella. A divattervező szakmában van fejlődési lehetőség, s az új műhelyben, munkáink legjavát mutathatjuk meg a pályaorientációs napokon – tette hozzá.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában