Helyi közélet

2018.11.23. 11:59

Már nincs miért várni, cserélni kell a kereket

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mielőtt megvásárolnánk a szimpatikus téli abroncsot, érdemes kikérnünk egy szakértő véleményét.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mielőtt megvásárolnánk a szimpatikus téli abroncsot, érdemes kikérnünk egy szakértő véleményét.

Az abroncskereskedések szervizeiben sok gondos autós keresi fel országszerte a szerelőállásokat. Ebben az időszakban fokozottan ügyeljünk autónk műszaki állapotára, hiszen amint mi is melegebb ruhákat húzunk a hidegben, az autónkkal is kitüntetett figyelemmel kell bánnunk.

Hét fok a határ

– Elengedhetetlen az akkumulátor, a világítás- és fékrendszer, a hűtő- és ablakmosó folyadék, illetve a gumiabroncsok ellenőrzése is. Amint 7 Celsius fok alá esik a hőmérséklet, érdemes megkezdeni a téli (vagyis hideg időre alkalmas) gumiabroncs felszerelésével kapcsolatos ügyintézést. Az abroncsok szakszerű lecserélése ugyanis a szervizek várható leterheltsége miatt országrésztől függően akár több hétig is húzódhat, az időjárás pedig erre soha nincs tekintettel – fejtegette Tomin István, a Hankook műszaki vevőszolgálatának vezetője.

A „fent felejtett” nyári gumikkal 7 C° alatt még száraz úton is jelentősen hosszabb fék­útra lehet szükségünk, mint a hűvösebb időjárásra szabott téli gumit használó autósoknak, ezek a méterek pedig sok esetben életeket menthetnek. 7 C° alatt mindenféle útviszony közepette jobban járunk téli gumikkal: gumikeverékük hideg időben is rugalmas marad, lamelláik pedig nagyban segítik a tapadást a nyálkás, latyakos, havas úton. Ami fontos, hogy száraz hidegben is jobb a teljesítményük. Nem véletlenül „sulykolják” az abroncs­gyártók a 7 C°-os hőmér­sékleti határt a csere időzítésére. A lehető legnagyobb biztonság érdekében továbbá ne csak a két kormányzott, hanem mind a négy gumiabroncsunkat cseréljük télire, a két téli abroncs ugyanis hamis biztonságérzetet ad.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában