Helyi közélet

2018.11.03. 13:15

Máriaremetére zarándokoltak

Baktalórántháza, Máriaremete - A szabadtéri oltár márványköve tartalmazza a világon található összes Mária-kegyhely nevét.

Baktalórántháza, Máriaremete - A szabadtéri oltár márványköve tartalmazza a világon található összes Mária-kegyhely nevét.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) országos szervezete a közelmúltban Máriaremetére szervezett zarándoklatot, amelyen részt vettek Baktalórántházáról is a keresztény hívek – közel negyvenen, felekezeti hovatartozás nélkül.

Erősítette a hitet

A zarándoklatról Némethné Csubák Éva, a KÉSZ baktalórántházi szervezetének elnöke számolt be lapunknak:

– Buda II. kerületében, festői környezetben található a máriaremetei zarándokkert csodálatosan szép temploma és a szabadtéri oltár. A tartalmas, eseménydús program, lelki feltöltődést ígért valamennyiünk számára. A Mária-beköszöntő után szabadtéri misét celebrált és homíliát mondott Snell György Budapest – Esztergomi püspök. Eszterházy László, a kegyhely esperes-plébánosa megismertette az ott lévőket a zarándokhely történetével, a templomépítés eseményével, majd a szabadtéri oltár, a Mária–szobor odakerülésével. A szabadtéri oltár márványköve tartalmazza a világon található össze – pontos szám szerint 42 – Mária-kegyhely nevét.

– Az ünnepi szentmisét követően a templomban Mária–énekek hangzottak el a tatai Eszterházy Énekegyüttes előadásában, a dalokat részben a Kárpát-medencei Népének Gyűjteményből válogatták. A neogót stílusban épült „Kisboldogasszony” nevű bazilika templombúcsúját Kis- és Nagyboldogasszony ünnepén rendezik meg. A bazilikát körbevevő stációknál a rózsafüzérrel imádkozás Szűz Mária hét fájdalmára emlékeztetett, s a jelenlévők hitének elmélyítését erősítette. Makláry Ákos, a KÉSZ országos elnöke előadást tartott Boldogasszony Anyánk címmel, az egyház Mária-tiszteletéről fejtette ki gondolatait.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában