Helyi közélet

2018.11.06. 14:26

Megfiatalítják „Tündét és Lujzát”

Nyíregyháza - A végéhez közeledik a Lujza utca és elkezdődik a Tünde utca felújítása Nyíregyházán.

Nyíregyháza - A végéhez közeledik a Lujza utca és elkezdődik a Tünde utca felújítása Nyíregyházán.

Helyszíni sajtótájékoztatón számolt be kedden Hagymási Gyula, a Pályázatok és Projektmenedzsment Referatúra vezetője a Tünde és a Lujza utcán folyó fejlesztések jelenlegi fázisáról, a tervezett fejlesztésekről és a munkálatok várható befejezésének időpontjairól.

Akadálymentesítések

Tavaly közel 1500 méter hosszan cserélték ki a zárt betongyűrűs csapadékcsatorna rendszert nagyobb keresztmetszetű műanyag csőcsatornákra a Tünde utca területén. A közlekedésfejlesztés jegyében ebben a hónapban elkezdődik a Tünde utca burkolatfelújítása a Debreceni úti csomóponttól a Kállói úti csomópontig, mintegy 2500 méteren.

A projekt összköltsége bruttó 2,9 milliárd forint, ebből a Tünde utca rendbe tétele (100 százalékos támogatási intenzitással) 506 millióba kerül. A felújítás keretében akadálymentesítik a meglévő járdákat, pótolják a hiányzó szakaszokat, ahol kell, forgalombiztonsági berendezéseket telepítenek. Az autóbusz-megállóhelyeken is átépítik, akadálymentesítik a peronokat, de dolgoznak majd a Kállói út – Ipari út közötti, a Kállói út - Lujza utca közötti és Lapály – Gömb utca között szakaszokon is, egészen jövő tavaszig.

A Lujza utca burkolata több mint 780 méter hosszan újult meg a Kállói úti csomóponttól a Tünde utcai csomópontig. Kiépültek a hiányzó járdaszakaszok és egy kerékpáros létesítmény, ami majd a Tünde utcán épülő kerékpárúthoz fog csatlakozni, mindez 155 millió forint fejlesztési forrásból.

Kerékpárút is épül

A kivitelezési munkák – ahogyan arról a sajtótájékoztató helyszínén is meggyőződhettünk – továbbra is a Kállói út felőli egyirányúsítás mellett zajlanak: a haladási irány szerinti baloldalon járdát építettek, megkezdődtek az útszegély-átépítések. A múlt hónapban leaszfaltozták az útalapot és járdát, az akna szintbe emelése után a főpálya kapott új burkolatot. Jelenleg a kapubejárók, útcsatlakozások és parkolósávok előkészítő munkái folytatódnak, aztán padkarendezés és egyéb utómunkálatok várhatók. Ezek a munkák továbbra is útszűkülettel járnak a Lujza utcán, a műszaki átadás várható időpontja 2018. november 29-e.

– Régi álom válik valóra e fejlesztéseknek köszönhetően – fogalmazott Hagymási Gyula, majd szót ejtett a Kígyó utcától induló, a Tünde utcán keresztül haladó, s a borbányai hulladéklerakónál véget érő kerékpárútról is, amely várhatóan 2019 nyár végére készül el.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában