Helyi közélet

2018.11.13. 17:18

Nem mindegy, mit és mennyit esznek

Nyíregyháza - A Nyír-Diabet Egyesület főzőklubot indított a cukorbeteg gyermekeknek és az édesanyáknak.

Nyíregyháza - A Nyír-Diabet Egyesület főzőklubot indított a cukorbeteg gyermekeknek és az édesanyáknak.

Napjainkban egyre több fiatalról és idősről halljuk, hogy cukorbetegek, ez szinte már népbetegség hazánkban. Mivel bárkinél kialakulhat bármikor, fontos beszélnünk róla. November 14-én van a diabétesz, vagyis a cukorbetegség világnapja. A világnap szintén arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet erre a betegségre.

Komplex kezelést igényel

– Ennek a betegségnek két típusa van. A II.-es típusú általában az idősebb korosztályt érinti, náluk ez a betegség legtöbbször a mozgáshiány és a nem megfelelő táplálkozás miatt alakul ki. A másik az I.-es típusú diabétesz, ami egy autoimmun, visszafordíthatatlan betegség. Legtöbbször gyermekeknél alakul ki, egyre inkább az óvodás korosztályban. A kialakulás okát egyelőre nem ismerjük, megelőzni nem lehet – tájékoztatta lapunkat Balogh Zsuzsa, a Nyír-Diabet Egyesület alapító elnöke. Ez a civil szervezet személyes indíttatásból 10 éve alakult meg. Alapító tagjai az I.-es típusú diabéteszes gyermekek szülei. Balogh Zsuzsa gyermekénél kilenc éves korában jelentkezett ez a betegség, s ennek immár 12 éve.

– Ez a betegség nagyon komplex kezelést igényel. A szülőknek és a növekvő gyermekeknek sok tényezőre kell figyelniük annak érdekében, hogy a vércukorszint az elfogadott értéktartományban mozogjon. A gyermekek mindennapi kezelése elsősorban a szülők felelőssége. A kezelőorvos előírja a kezelést, irányt ad és felkészíti, oktatja a szülőt, mert erre a betegségre 24 órában figyelni kell. Az inzulin önmagában nem elegendő, ennek adagját össze kell hangolni a mozgással, az étkezéssel és figyelembe kell venni egyéb külső körülményeket is.

Az oktatáson túl nagy szükség van egy civil szervezet segítségére, amely támaszt tud adni az érintett családoknak. Az egyesület lehetőséget és teret ad a problémák megbeszélésére azáltal, hogy oktató- és élményalapú összejöveteleket tart. A programokat az eltérő korosztályoknak külön-külön rendezzük meg, a kicsiknek például impulzusokkal teli farsangi és adventi délutánt.

Élményterápiás táborok

– Ezeken a rendezvényeken nagyon figyelünk arra, hogy jó hangulat uralkodjon, hiszen az a célunk, hogy a családok megismerkedjenek egymással, tudjanak egymáshoz fordulni, és egymástól segítséget kérni, érezzék, nincsenek egyedül. Természetesen a főszerep a szülők edukálása, tájékoztatása, felkészítése, amellett, hogy a gyermekek jól szórakoznak. A kamaszok élményterápiás táborokban vehetnek részt, ahol a programok összetevője a mozgás, hiszen a betegség két legfontosabb eleme az étkezés, a szénhidrátszámolás mellett a mozgás. A rendezvényt úgy építjük fel, hogy a test után az elme megmozgatása következzen. Célunk, hogy a fiatalok minden percét lekössük, ne tudjanak unatkozni, ezért a lehető legtöbb sportprogramot, játékos vetélkedőt, kreatív foglalkozást, közös játékot szervezünk – folytatta az egyesület elnöke, aki arról is beszámolt, hogy új kezdeményezésként 2017-ben elindították a főzőklubot. A cukorbeteg gyermekek ugyanis a kezelő orvostól megkapják, hogy az egyes étkezéseknek mennyi a szénhidrát tartalma, mennyit kell enni. Az inzulinadagot azonban naponta több alkalommal mindig a mozgás és az elfogyasztott szénhidrátmennyiséghez kell igazítani.

Ismerni a szénhidrátszámolást

– Fontosnak éreztük, hogy klubfoglalkozás keretében szakemberek közreműködésével megtanítsuk a fiataloknak és a szülőknek a szénhidrátszámolást, felhívjuk a figyelmet azokra az alapanyagokra, amelyeket előnyben kell részesíteni az étkezéseknél. Fokozatosan megismerkednek azokkal a tényezőkkel, amikre figyelni kell, amikor összeállítják a gyermek menüjét. Ezeket a délutánokat mindig egy vidám téma köré építjük, ezzel is garantálva a jókedvet. Külön tartunk foglalkozást a kamaszoknak és külön a kisgyermekeknek az anyukájukkal. A legutóbbi foglalkozást a Halloween jegyében rendeztük meg, november 17-én pedig a kisgyermekes anyukákat várjuk ismét.

Jótékonysági koncert

Szeptemberben Nyíregyházán rendezték meg az Országos Gyermekdiabetes Konferenciát. A megyeszékhelyre látogattak az ország minden pontjáról az elismert diabetológusok. A házigazda szerepére a Nyír-Diabet Egyesületet kérték fel.

– Úgy gondolom, hogy minden tekintetben sikeres konferenciát tudtunk megvalósítani. A tudományban és élményekben gazdag 3 napos rendezvényen 180 vendégünk volt. A kísérő programokból ki kell emelnem a Cantemus Gyermekkórus jótékonysági koncertjét Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezénylésével, ugyanis a hangverseny a város lakóit és a konferencia résztvevőit is elkápráztatta. Az egyik nagy tiszteletű vendégünk úgy jellemezte a koncertet, hogy ez az élmény 5-10-15 év múlva sem fog feledésbe merülni. Nagy hálával tartozunk a kórusnak és Dénes bácsinak, hiszen a jótékonysági koncert bevétele megalapozza a jövő évi táborunkat – tette hozzá Balogh Zsuzsa.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában