Helyi közélet

2018.11.06. 12:03

Ófehértó históriája egy nyitott könyv

Ófehértó - Tizenkét szerző sokszínű, tartalmas kötetet készített el, ami hiányt pótolt a település életében.

Ófehértó - Tizenkét szerző sokszínű, tartalmas kötetet készített el, ami hiányt pótolt a település életében.

Aki ófehértói, büszkén lapozhatja a friss kiadványokra jellemző illatú, impozáns küllemű, keményfedeles, információkban bővelkedő, alapos, mélyreható könyvet, melyet a helyi önkormányzat adott ki.

Ófehértó kis értéktára

– Alkalmat kínált a megjelentetéshez Ófehértó jeles szülöttének, dr. Hársfalvi Péternek (1928-1985) a 90. születésnapjára emlékezés. A sokoldalú, alkotó egyéniség tervei között szerepelt a község történetének a megírása, de korai halála megakadályozta ebben. Szándékát volt munkatársai, barátai, tanítványai, tisztelői váltották valóra. A szülőfalu és önkormányzata a kötet kiadásával, valamint egy emlékhely létesítésével fejezi ki háláját iránta – fogalmazott Simon József polgármester, hozzátéve: – Az Ófehértó évszázadai című könyvet elsősorban azoknak ajánlom, akik kíváncsiak a település múltjára, és szívükön viselik jelenlegi sorsát, és hisznek a jövőjében. A könyv Ófehértó kis értéktára. Bízom abban, hogy nemzedékek olvasmánya lesz, és örömüket lelik benne a község múltjával találkozni vágyó érdeklődők, és növeli bennük a helyi értékek iránti fogékonyságukat.

Közel egy év alatt készült el a több mint 300 oldalas összeállítás.

– Az ünnepeket a naptár jelöli. Úgy gondolom, hogy a kötetbemutató napja is beilleszthető az ünnepek sorába a település életében, hiszen az érzéseink piros betűsek – fogalmazott Sallai József szerkesztő. – A digitális világban korántsem közömbös egy könyv bemutatása. Napjainkban megnőtt az érdeklődés a történelem sokszínűsége iránt országos viszonylatban. Ha egy helység élő közösség akar maradni, akkor válhat azzá , amennyiben a megélt múltat ismertté teszi. Amikor az a megtiszteltetés ért, hogy a könyv szerkesztője lettem, megterveztem a szerkezetét, az arányát. Olyan alkotókkal dolgozhattam együtt, akik nem hűvös szakmaiságként élték meg a gyűjtést, az írást, hanem érzelmileg is sokat tettek hozzá. A levéltári alapkutatások miatt is célszerű volt ennyi elismerésre méltó szerzőben gondolkodni.

Sallai József fáradhatatlanul gondozta a hiánypótló kötetet.

– Ófehértó múlt-leltárában nem szerepel értékhiány. A néma tanúkként említhető régészeti leletek mellett Ófehértónak országos hírt szereztek még az olyan arculatépítő nevezetességek, mint a római katolikus templom XV. századi, lenyűgöző hatású mesterműve, a gótikus Szent Katalin falkép, vagy az égi messzeség hírnökeként 1900. július 25-én odaérkezett meteorit. Az értékközösséget alkotó Ófehértó századokon át folyamatosan épített, emberek és lehetőségek formálta „múlt-hajléka” csak a sokoldalú kutatásra alapozva mutatható be.

 

A kötet szerzői

L. Nagy Márta, Németh Péter, Henzsel Ágota, Kujbusné Mecsei Éva, Bene János, Galambos Sándor, Láczay Magdolna, Kormány Gyula, Kókai Sándor, Révay Valéria, Sallai József, Bodnár Zsuzsanna

Viszi, sodorja az olvasót

– Dr. Németh Péter nyugalmazott múzeumigazgató felvetését felkarolta az önkormányzat, a képviselő testület megteremtette a feltételeket, a forrásokat, utána pedig az ismert és elismert szakembereken volt a sor. A könyv viszi, sodorja az olvasóját a régészeti emlékektől egészen a helyi hagyományokig – jegyezte meg Reszler Gábor lektor.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában