Helyi közélet

2018.11.11. 10:22

Piaci sonkamese, repülő kalács

Nyíregyháza - A S(z)ó, bors, paprikában a történetek mellett recepteket is olvashatunk.

Nyíregyháza - A S(z)ó, bors, paprikában a történetek mellett recepteket is olvashatunk.

„… a konyha volt az otthon maga. Ott volt a legmelegebb, ott gyűlt össze a család, ott ültek le a szomszédok egy kicsit beszélgetni…”, írja a S(z)ó, bors, paprika című könyv egyik szerzője. Igaza van: a legtöbb családnál a konyha nem csupán az ételekről szól. Ott jön össze a család, ha fontos ügyeket akarnak megtárgyalni, ott üldögélnek szívesen a vendégek, és ott szeret beszélgetni a szomszéd. Emiatt a konyhához rengeteg élmény kötődik – ilyen történeteket olvashatunk az Élő irodalom kiadó új kötetében, amely a novellák mellé ételrecepteket is kínál.

Az unokám mindig azt mondja: ez a leves olyan, mint a chocito: ronda és finom." Gyuricska Katalin

A mézeskalács szezonja

Találunk benne piactéri sonkamesét, megtudhatjuk, milyen az, amikor a férfi főz, de arra is fény derül, miért repülnek a kalácsok. Minden generáció tagjai fontos szerepet kapnak a novellákban, amelyek kedvesek, vidámak, nosztalgikusak. Az egyikben az unoka egy malomkövön üldögél a nagypapájával, egy másik történet egy negyven évvel korábbi, lecsófőző augusztust idéz, egy harmadik főszereplője pedig mézeskalácsot süt nyáron, majd a csodálkozó tekinteteket látva azt mondja: „aki ilyen öreg, mint én, mindent megtehet. Egyébként is, nem tudom, megérem-e a karácsonyt, amikor a mézeskalácsnak szezonja van…”

Az olvasók az ízes történetek mellett kitűnő recepteket is olvashatnak, többek között a fokhagymás galambsültét, a kecskesajttal töltött dagadóét, vagy a kötött galuska levesét – derült ki a nyíregyházi bemutatón, amelyet a Jósa András Kórházban tartott az Ezüst-kor Egészségügyi Nyugdíjasok Egyesülete.

Ronda és finom

A szerzők között van Gyuricska Katalin is, aki nyugdíjasként a Jósa András Kórház krónikus belgyógyászatán dolgozik és aki a nagymamája édeskáposztás leveséről ír a könyvben. – A nagyszüleim Ófehértó-Ligettanyán éltek, és sokat nyaraltam náluk. Egyik héten mostunk, a másik héten kenyeret sütöttünk, és gyakran hallottam a nagymamámtól, hogy a gyerekeknek sok babot kell enniük – ma már tudom, hogy a vastartalma miatt fontos a fejlődő szervezetnek. A babos ételek közül ezt a levest szerettem a legjobban, később pedig én is gyakran készítettem el a családomnak. Amikor megfőzöm, hívom az unokámat, és amint tud, jön. Eszik belőle, de haza is visz, és mindig azt mondja: ez a leves olyan, mint a chocito: ronda és finom. Igaza van, tényleg csudán néz ki, de isteni! Egyszer, amikor Budapestről érkeztek vendégeink, kijelentették, hogy ők ezt bizony nem szeretik. De megkóstolták és annyira ízlett nekik, hogy otthon is elkészítik és úgy emlegetik: a szabolcsi bableves.

- SZA -


Gyuricska Katalin receptje

A nagymama édeskáposztás bablevese

Hozzávalók: 1 doboz babkonzerv, 5-6 burgonya kockára vágva, 1 kis fej káposzta, 10 dkg zsír, 10 dkg liszt, 1 üveg sűrített paradicsom, 1 kanál cukor, só. Amikor a hozzávalók megfőttek, berántjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a cukrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában