Helyi közélet

2018.11.06. 11:48

Új lordokat hoz Nyíregyházára

Nyíregyháza - Bach mellett Bizet, Vivaldi, Gershwin és Debussy is Nyíregyházára érkezik.

Nyíregyháza - Bach mellett Bizet, Vivaldi, Gershwin és Debussy is Nyíregyházára érkezik.

Ha az orgona a hangszerek királya, akkor az orgonaműveket írt szerzők a főurak, azaz a lordok – ezért lett Rákász Gergely orgonaművész tavaly indított előadás-sorozatának címe Lords of the Organ, amellyel a nyíregyházi közönség egy évvel ezelőtt ismerkedhetett meg. A koncert jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket és meglepő élményeket egyaránt kínált a hangszerek királyának udvartartásából. Mivel Bach ül az asztalfőn, ő természetesen nem maradhatott ki, mint ahogy Ravel sem: a szerző halálának tavaly volt a 80. évfordulója, ennek tiszteletére a Bolero átiratát hallhatta a közönség. A reformáció 500. évfordulója alkalmából Middelschulte Toccatája hangzott el – a műben Luther Márton Erős vár a mi Istenünk kezdetű himnuszának dallama köszön vissza, de Franck- és Widor-művek is felcsendültek a koncerten. November 13-án a népszerű orgonaművész visszatér Nyíregyházára, és új lordokat hoz magával.

Csinnadratta nélkül

– Szerencsés vagyok, hiszen a koncertek tematikájának összeállításakor semmi sem köt gúzsba, olyan darabokat adhatok elő, amiket nagyon szeretek, és amiket akkor is szívesen eljátszanék, ha csak magam volnék – mondta lapunknak a fiatal művész, aki tudja: zenészként nagy a felelőssége.

– Úgy kell vonzóvá tenni a klasszikus zenét, hogy a lehető legtöbb emberhez jusson el, de közben ne silányodjon csinnadrattává. Én a megoldást a látványkoncert műfajában találtam meg: egy percre sem hagyom magára a közönséget, de a zenetörténeti idegenvezetés és a vetítés is azt a célt szolgálja, hogy a nézők közel kerülhessenek a klasszikus zenéhez. A Lords of the Organ sorozat is ennek a jegyében született: szeretném megmutatni az orgona showhangszer arcát azzal, hogy a legnagyobb szerzőket és alkotásaikat állítom színpadra. Az orgona lordjai olyanok a hangszer történetében, mint egy-egy bíbor színű könyvjelző az örökkévalóság enciklopédiájában. A kötet Bachnál minden koncerten kinyílik, lapozgatunk ismert és kevésbé ismert mesterművek között is, az átiratok pedig minden alkalommal más, nem orgona-szerzőt emelnek a lordok közé. A november 13-ai nyíregyházi koncerten olyan zeneszerzők kerülnek Bach mellé, akiknek valamilyen évfordulóját ünnepeljük. Így velünk lesz Vivaldi, Gershwin, Bizet és Debussy is. A 120 éve született George Gershwin ikonikus darabja, a Kék Rapszódia számomra nagyon kellemes emlékeket idéz, hiszen az Egy koncert kékben elnevezésű látványkoncertek során közel 30 ezren hallgatták meg Európa-szerte. A nagyszabású alkotást az idén felfrissítettem, így teljesen új hangszerelésben kerül a közönség elé.

Felmentés a szolgálat alól

– A zenetörténeti narrációban sok titokról fellebbentem a fátylat. Kiderül például, hogy Gershwin az újságból tudta meg: komponálni fog, de az is, hogyan végzett a művel rekord­idő alatt, és választ kapunk arra a kérdésre is: valóban kék-e a Kék Rapszódia. Egy másik klasszikus zenei szupersztár is kerek évfordulót ünnepel: Antonio Vivaldi 340 éve született. Az idei Lords of the Organ hangversenyeken emiatt több műsorszámmal is megemlékezem a mesterről és elmesélem, hogy tényleg betegeskedett-e, vagy mellkasi fájdalmai csak azért jelentkeztek a misék közben, hogy felmentést kapjon a szolgálat alól és a zeneszerzésnek szentelhesse magát? A zenetörténeti legendák szerint Vivaldi annyi idő alatt meg tudott írni egy concertót, amíg barátja Velence egyik végéből a másikba sétálva hazaért – a koncerten fény derül arra, valóban így volt-e – mondja Rákász Gergely, aki november 13-án a Kodály-iskolában várja az orgona lordjaira kíváncsi hallgatóságot.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában