Helyi közélet

2018.11.12. 19:18

Vád, verseny, vereség, veszély és nyereség – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 30 és 20 éve

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as, 1988-as és 1998-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as, 1988-as és 1998-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. november 12., péntek

Népbíróság előtt a nyilaspárt megalapítója

Háborús és népellenes bűntett miatt emelt vádat a népügyészség Németh Géza 35 éves büdszentmihályi tanító ellen. A vád szerint Németh 1940 és 1944 között a nyilaspárt tagja volt, ő szervezte meg a pártot is Büdszentmihály községben. Az ifjúságot fasiszta, jobboldali szellemben nevelte és irányította. Egy alkalommal mintegy 150 főnyi tömeget vezetett a zsidó templom elé, ahol két zsidót bántalmazott is a tanító uszítására a tömeg.

Sohasem jó a nagy sietség

Különös baleset történt nemrég Fényeslitke községben. Az egyik fényeslitkei építkezésnél dolgozott együtt Dancs Ilona ottani lakos és vadházastársa, Hamza Gyula. Már közel jártak a munka végéhez, mindketten az állvány tetején dolgoztak. Eddig meg nem állapított okból Dancs Ilona lezuhant az állás tetejéről. Esés közben magával rántott egy nehéz gerendát is. Ő persze hamarabb ért földet, a gerenda rázuhant. Hamza Gyula ijedten rohant le, hogy segítsen vadházastársán. Az alsó állványról leugrott, de pont a földön eszméletlenül fekvő Dancs Ilonára ugrott, és ráadásul még a karját is eltörte. Dancs Ilonát súlyos állapotban kórházba szállították.

Hatvan éve írtuk

1958. november 12., szerda

Szövetkezeti szakácsok, zenészek és cukrászok versenye

A múlt héten Tiszavasváriban került sor a szövetkezeti vendéglátóipar szakácsainak és népzenekarainak versenyére. Először a szakácsok versenyeztek. A zsűrit ízletesebbnél ízletesebb ételekkel lepték meg. Egymásután hozták a jó szagú, párolgó, aranysárga zsírfoltos tyúkhúsleveseket, magyarosan készített tejfeles paprikás csirkéket és más készítményeket. Hirtelen fel sem lehetne sorolni a versenyen szerepelt ínycsiklandozó ételek sokaságát. A bizottság járt a legjobban, mert valamennyi ételt végigkóstolhatta.

Ünnepi zárszámadás Szamostatárfalván

Szombaton tartották a szamostatárfalvi Ady Endre Termelőszövetkezet tagjai ünnepi zárszámadásukat. Már a délutáni órákban benépesült a nemrég épült szövetkezeti kultúrház. Ünneplőbe öltöztek a fiatalok, idősebbek egyaránt. Bódi elvtárs, a szövetkezet elnöke emelkedett szólásra. Ismertette az esztendő alatt megtett utat, az elért eredményeket.

Ötven éve írtuk

1968. november 12., kedd

Vereséget szenvedett az NYVSC!

A megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság 28. fordulójának igazi nagy meglepetése az NYVSC pályán született, ahol a vasutascsapat hazai környezetben vereséget szenvedett a Nyíregyházi Kinizsitől. Ezzel szemben nagy vetélytársa, a Tuzséri MEDOSZ idegenben nyert a Rakamazi Spartacus ellen. Így a bajnoki táblázat első helyére egypontos előnnyel a Tuzséri MEDOSZ került; az biztos, hogy hallatlan izgalmak között dől majd el a hátralévő két fordulóban a bajnoki cím sorsa, s az, hogy a két versenyfutó közül melyik együttes kerül be az NB III.-ba.

Negyven éve írtuk

1978., november 12. , vasárnap

Lottónyertesek

A lottó 44. játékhét újabb nagy nyereményeket hozott megyénkbe. Ezúttal Vékony István nyírjákói és Dobos Imre nyírmihálydi lakosok örvendezhetnek 161 ezer forintos nyereményüknek. A nyereményüket november 15-étől fizetik az OTP-fiókok.

Nyíregyházán játszik a Ferencváros

Újabb rangos labdarúgó-mérkőzésre kerül sor november 22-én, szerdán 13 órakor a nyíregyházi városi stadionban. Az NYVSSC NB II.-es együttese a Nemzeti Bajnokságok Kupája keretében az NB I.-es Ferencvárosi TC-t fogadja, minden bizonnyal telt ház előtt.

Harminc éve írtuk

1988. november 12., szombat

Kapcsoltam!

Ha csak egy estére is, de nyíregyháziaknak állítja össze fejtörőit Rózsa György és Fröhlich Márta. A városi televízió és a megyei művelődési központ közösen hívta meg a kapcsoltam szerkesztőit. A Posta segítségével a műszaki feltételeket is sikerült megteremteni, így a játék a szokásos módon indul: a rejtvény a telefonszám. Fél nyolckor kezdődik a 40 perces műsor, amelynek első kérdése 100 forintot ér. Nyolc kérdésre kell helyesen válaszolnia annak, aki a 12 800 forintos főnyereményre pályázik.

Húsz éve írtuk

1998. november 12., csütörtök

Most Dobnál fenyeget a Tisza

Az elmúlt órákban a megye két pontján alakult ki igazán kritikus árvízi helyzet. Legsúlyosabb a Tisza alsó-szabolcsi, Tiszadob környéki, illetve a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna Kemecse-Kótaj-Buj-Gávavencsellő közötti szakaszán. A megyei védelmi bizottság vezetője, Zilahi József és Fazekas László, a vízügyi igazgatóság vezetője elmondta, hogy a csapadék ellenére tovább tart a Tisza apadása, de nem múlt el még a veszély.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában