Helyi közélet

2018.12.16. 17:33

A bizalom utat nyit a gyógyulás előtt

Nyíregyháza - Az erek egészséges keringése számos betegségtől óvja meg szervezetünket.

Nyíregyháza - Az erek egészséges keringése számos betegségtől óvja meg szervezetünket.

– Az a fajta leterheltség, ami az állami egészségügyben tapasztalható, csak tüneti terápiák alkalmazására nyújt lehetőséget, holott a gyógyításban kulcsfontosságú kérdés a páciens együttműködése, a betegségéhez való hozzáállása és tájékozottsága.

Új dimenzió a gyógyításban

Nincs elég idő az orvos-beteg közötti kommunikációra, a betegoktatásra, s sajnos nagyon sok esetben éppen ezen „csúsznak el” a kezelések. A legnagyobb gondossággal felírt gyógyszerek sem hatásosak, ha nem kap a szedéséhez megfelelő információkat, instrukciókat a páciens, s be kell látni, hogy erre a mozzanatra nem figyelünk oda kellőképpen. A beszélő orvos az, aki ért a beteg nyelvén, és a beteg is megérti őt! – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg nyíregyházi előadását dr. Mórik Gyula. Az ismert orvos, akivel imádnak (és le is tudnak) fogyni az emberek, arra világított rá, hogy míg a múlt század végéig a népesség 80 százaléka akut (hirtelen fellépő, gyors lefolyású) betegségben halt meg, manapság majdnem 90 százalékuk krónikus betegségekkel küzd. Ezek nagy része – úgy, mint a diabétesz, a magas vérnyomás, az érbetegségek – megelőzhető lenne életmódváltással, fizikai aktivitással.

– A terápiák sikerességének mindössze 10 százaléka múlik a gyógyító munkán, a többi a páciensen áll, de orvosként igyekeznünk kell szemléletesen magyarázni, feltárni egy-egy betegség hátterét mellőzve az orvosi szaknyelvet úgy, hogy bárki számára érthető legyen, milyen folyamatról, elváltozásról van szó – hangsúlyozta a doktor, kinek előadásait közérthetősége miatt látogatják országszerte.

A mikrokeringés az élet forrása

– A keringési rendszer összeköti egymással a szerveket, biztosítja az anyagforgalmat, tápanyagokat, oxigént szállít a külvilág felől, a salakanyagot kiüríti. A vérkeringés a sejtek vérellátásának szabályozója.Tudományos kutatások igazolják, hogy az emberi test legkisebb ereiben nem egyedül a szív tartja fenn a vérkeringést, a legvékonyabb erek közvetlen kapcsolatban vannak a testet alkotó sejtekkel. Ezek az erek teszik ki testünk 74 százalékát, hihetetlen, de a világban ma az embereket sújtó 45 000-féle betegség közül eddig 41 000 esetében bizonyították, hogy a betegség területén zavar keletkezett a mikrokeringésben. A kiserek szabálytalan működésének számlájára írható többek között a diabétesz, a magas vérnyomás betegség, a sztrók, a szívinfark­tus és a demencia is – sorolta dr. Mórik Gyula, s elmondta: ha ehhez hozzávesszük, hogy ha bármilyen gyógyszert el szeretnénk juttatni a szervezet megbetegedett területére, azt a mikrokeringésen keresztül tehetjük meg. Logikus tehát: ha rossz a keringés, a gyógyszerek hatása is erősen korlátozott.

Fizikai érterápia

– Ahhoz, hogy egészségesek maradjuk, a szervezetben zajló szállítási folyamatoknak zavartalanul kell működniük. A sejtek és a vér közötti szállítás mindegyike a kiserekben megy végbe, mintegy 100 billió sejt innen kapja a táplálékot. Az emberi szervezetben 21 trilliárd kémiai reakció történik és minden egyes reakcióhoz számtalan atom, molekula, oxigén és energia szükséges – hangzottak el az adatok.

– Naponta 8 ezer liter vér folyamatos áramoltatását végzi a mikrokeringés, s ezt a hatalmas munkát teheti könnyebbé – ezért lehet szerepe betegségek megelőzésében – a fizikai érterápia amely, visszaadja a kiserek optimális mozgását.

A módszer hatással van a mikrocirkulációra, zavarát meg tudja szüntetni, mozgósítja a szervezet tartalék energiáit, amely egy gyógyulási folyamatban elengedhetetlen. A fizikai érterápiát a tradicionális orvosi kezelés mellett alkalmazzák, egy speciális eszközzel személyre szabottan végzik, az adott betegségre kidolgozott protokoll alapján – mondta el dr. Mórik Gyula.

KO


Közérthető nyelven

Dr. Mórik Gyula úgy tartja, hogy a betegség ismerete elengedhetetlen a gyógyulási folyamatban, a páciensnek tudnia kell, hogy pontosan mivel áll szemben, és azt is, hogyan harcoljon a betegsége ellen.

– Megmagyarázzuk a betegeknek, hogy mi zajlik a szervezetükben, egyszerűen, színes képpel, ábrával, és mindennapi példákon keresztül, ezzel is érzi, hogy mindent megteszünk gyógyulásáért, s bizalommal működik közre a terápiában. Jó hír, hogy egyre többen vannak, akik foglalkoznak egészségükkel, felmérik egy-egy betegség kockázatát és tesznek ellene: mozgással, táplálkozással, lemondással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában