Helyi közélet

2018.12.13. 16:22

Az adat lehet az új olaj

Kisvárda - A multinacionális nagyvállalatok hatalmas harcot vívnak az adatainkért.

Kisvárda - A multinacionális nagyvállalatok hatalmas harcot vívnak az adatainkért.

– Megalakulásakor az Innovációs és Technológiai Minisztérium három, egymással szoros összefüggésben álló célt tűzött ki maga elé. Erős, magyar vállalkozásokat szeretnénk, amelyek stabil munkahelyeket biztosítanak az alkalmazottaknak, akiknek pedig folyamatosan emelkedik a bérük – fogalmazott Szigeti Ádám, a mi­nisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára Kisvárdán, a közösségi felsőoktatási képzési központ dísztermében, majd hozzátette: 2030-ra Magyarország szeretne az Európai Unió öt legerősebb országa közé kerülni, olyan országgá válni, „ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni”.

Változó erőviszonyok?

– Ehhez kreatív dolgozókra, innovációra nyitott vállalkozásokra és biztonságos infra­struktúrára van szükség – tekintett előre Szigeti Ádám, aki szerint 2050-re az úgynevezett E7 országok (Oroszország, Kína, India, Brazília, Indonézia, Mexikó és Törökország) gazdasági súlya dupla akkora lesz, mint a G7 (Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Kanada) országoké.

– A jövőbeni technológiai változások egyik fő kérdése, hogy a tudomány képviselői ki tudják-e fejleszteni azokat a megoldásokat, melyek ezen technológiák alkalmazására felkészítik a hazai gazdaságot, különös tekintettel a ­munkaerőpiac szereplőire – mondta a kisvárdai kon­ferencián a helyettes állam­titkár, majd kijelentette: a ­jövőben az adat lehet az új olaj.

– A legnagyobb adatbázissal a Tesco rendelkezik. A multinacionális vállalatok az adatainkért nagy harcot vívnak, hiszen ezzel rengeteg, számukra hasznos, profittá alakítható információt szereznek rólunk – húzta alá a helyettes államtitkár, aki szólt az automatizáció és a munkaerőpiac kapcsolatáról is. Kiemelte: a leggyorsabban automatizálható munkaköröket a termelésben, az ügyvitelben és az anyagmozgatásban találjuk, a diplomás munkakörök viszont kevésbé automatizálhatóak.

Okosan kell használni

– Az elkövetkező 10-20 évben a robotizáció térnyerésével egyre kevesebb betanított munkásra lesz szükség, ebből nehezebb lesz majd megélni, ám ez a trend nemcsak hazánkra, hanem egész Európára igaz lesz. Az is biztos, hogy egyes szakmák el fognak tűnni, viszont jönnek helyette újak, az informatikában pedig továbbra is lesz perspektíva és további kiaknázatlan terület. Ha okosan használjuk ki az újfajta technológiákat, akkor több munkahely jöhet létre, mint amennyi a robotizáció és az automatizáció miatt megszűnik – zárta optimistán előadását Szigeti Ádám, a minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában