Helyi közélet

2018.12.08. 18:24

Az eddigi legjobb eredményt érték el

Nyíregyháza - Magyar válogatott soha nem szerepelt ennyire jól világversenyen, mint most Luxemburgban.

Nyíregyháza - Magyar válogatott soha nem szerepelt ennyire jól világversenyen, mint most Luxemburgban.

– Büszke vagyok a csapatra: fegyelmezettek voltak, precízek, jó volt látni, hogy nem csak együtt, de egymásért is dolgoztak – értékelt Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke.

– Annak, hogy a csapatoknak üvegfalú konyhában kellett főzniük, a versenyzők kevésbé örültek, ám ez arra is lehetőséget adott, hogy lássuk, mások hogyan dolgoznak. Elfogultság nélkül mondhatom: a mi konyhánk volt a legtisztább, a csapattagok egy felesleges mozdulatot sem tettek, minden óramű pontossággal működött. Elégedett vagyok, annak pedig külön örülök, hogy a kiváló eredménynek köszönhetően nem kell európai kvalifikáción részt vennünk: automatikusan kijutottunk a szentpétervári világdöntőre. Nemzeti válogatott soha nem szerepelt még ennyire jól, ezért pedig óriási köszönet jár mindenkinek – tette hozzá.

Kiváló eredmények

Az MNGSZ Nyíregyházi Szervezete az 1999-es baseli világbajnokság után 2014-ben indult el újra nemzetközi versenyen. – Akkor azért utaztunk el a világbajnokságra, hogy tanulmányozzuk a nemzetközi trendeket, 2016-ban az Erfurti Gasztronómiai Olimpián már öt egyéni versenyzővel voltunk jelen és hoztunk haza arany-, ezüst-, bronz- és diplomaminősítéseket – mondta el Tóthné Medved Zsuzsanna, a szervezet elnöke, aki hozzátette: most két cukrász képviselte a szervezetet, mindketten karamell artisztikában indultak. A mátészalkai Szabó Sándor Venesz-díjas, olimpiai arany minősítéses cukrászmester a tőle megszokott profizmussal készítette el a „Tűz őrzője” kompozícióját. Csodálatos alkotását százak fényképezték, a zsűri bronz minősítéssel jutalmazta. A fehérgyarmati Bereczki Gergely a Harry Potter-témát választotta. Édesapjától, Bereczki Attilától – ő Erfurtból diploma minősítéssel tért haza – vette át a versenyzői stafétabotot, látványos és finoman kidolgozott alkotására bronz minősítést kapott. És bár a ködös luxemburgi időjárás nem kedvezett a karamell munkáknak, versenyzőinknek sikerült elképzeléseik szerint elkészíteniük alkotásaikat. A világbajnokság „cukrász” zsűrije (is) szigorú szakmai szempontok szerint értékelt: figyelték az újszerűséget, az elemek technológiai változatosságát, de fontos volt a kiforrott kivitelezés, a színek harmóniája is.

Erejükön felül teljesítenek

– A világbajnokságnak további megyei érintettjei is voltak, hiszen a nemzeti válogatott tagja volt Huszár Tibor séf, Kézi Sára cukrász, de Földesi Csenge is, aki ugyancsak sipkays diákként tanulta meg a szakma alapjait. A Hajdúsági Regionális Team bronzérmes csapatát erősítette Kollonay István mestercukrász, a Sipkay Barna Szakgimnázium és Szakközépiskola szakoktatója, valamint Orgován Dániel, a kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Szakgimnázium és Szakközépiskola egykori szakács tanulója is. Óriási kihívás részt venni egy nemzetközi versenyen. Vannak olyan országok, melyek versenyzői egész évben csak a felkészülésre koncentrálhatnak, míg a mi szakembereink ezt a mindennapi munka mellett teszik, sokszor erejükön felül teljesítve. Ehhez az újdonságok iránti érdeklődés, szakmaszeretet és szakmai alázat párosul, illetve ad energiát. Szeretnék köszönetet mondani minden versenyzőnknek a kitartó munkáért, a kiváló szereplésért, bízom abban, hogy a megyei szakemberek sikertörténete folytatódik – mondta Tóthné Medved Zsuzsanna.

Fiatalok a pályán

Bereczki Gergelynek ez volt az első nemzetközi megmérettetése, ez azonban nem látszott a teljesítményén, sőt! Harry Potter-témájú munkáját bronzminősítéssel jutalmazta a zsűri, a fiatal cukrász pedig elégedetten tért haza. – Három hónapot dolgoztam rajta, ebből sok időt vett el a tervezgetés, a helyes méretarányok eltalálása.

Az alkotásán Harry Potter, a professzor, kard, seprű, hóbagoly és két könyv is szerepelt (ez utóbbiak egyike gravírozott háttérrel készült).

– A verseny után volt egy kis időm szétnézni, és azt láttam, hogy az artisztika terén az amerikaiak, a japánok vagy a dél-koreaiak előttünk járnak, van még hova fejlődni.

Kézi Sára a nemzeti csapat tagja volt, és igazi megmérettetés volt ez a számára, hiszen ilyen típusú versenyen még nem indult. – A cukrász pálya közvetlenül az üvegfal előtt volt, így az arra járó látogatók folyamatosan figyelemmel tudták kísérni a munkámat, de szerencsére ez egyáltalán nem zavart. Hat órán keresztül készíthettük el a három fogást, majd jött a tálalás. Minden kiválóan működött, észre sem vettem, hogy elrepültek az órák. Örülök, hogy ennek a nagyszerű csapatnak a tagja lehettem: egész végig azt éreztem, hogy egy célért küzdünk és ennek meg is lett az eredménye.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában