Helyi közélet

2018.12.22. 13:23

Börtönviselt macikat kaptak az óvodások

Tiszalök - A fogvatartotti jóvátételi program keretében készítették azokat a macikat, amik az óvodásokhoz jutottak el.

Tiszalök - A fogvatartotti jóvátételi program keretében készítették azokat a macikat, amik az óvodásokhoz jutottak el.

A karácsony közeledtével a fogvatartottak is tevékenyen részt vesznek az ünnepi készülődésben. – Saját körletrészük rendbe rakása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi helyiségek dekorálására, tisztán tartására. Mindemellett ­másokra is gondolnak – említette Pappné Baranyi Edina bv. főhadnagy, a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartási fő­előadója.

– Az ünnepek táján még nagyobb hangsúlyt kap a jóvátételi tevékenység. Az ­intézetben elhelyezett fogvatartottak többsége a fogva tartás ideje alatt dolgozik vagy iskolába jár és tanulmányokat folytat. Gyakori, hogy a munkavégzést követően, szabadidejük terhére végeznek olyan önkéntes, közösségi tevékenységet, amellyel segíteni tudnak másoknak. Olyan elismerő visszajelzéseket kapnak ezért, amellyel erősítik önbecsülésüket, ez a szabadulás utáni beilleszkedést erősíti.

A tiszalöki börtön színjátszó köre betlehemes játékkal készült a karácsonyra, amelyet hat főből álló csoport adott elő a Tiszalöki Művelődési Ház által szervezett Karácsonyi Ajándékkosár című városi rendezvényen.

Önkéntes munka

– Nemcsak a nézők, hanem a játszók számára is nagy élményt jelentett a kinti környezet, a taps és az elismerés – jegyezte meg Pappné Baranyi Edina. – Az elmúlt hetek alatt négy női fogvatartott macikat varrt a Magyarországi Magiszter Alapítvány tiszavasvári óvoda tagintézményébe járó gyermekeinek. A Macikkal a mesék világába elnevezésű fogvatartotti jóvátételi program célja az volt, hogy örömet szerezzenek az intézménybe járóknak, önzetlen és önkéntes munkájukkal hozzájáruljanak az érzelmi nevelésükhöz és kedvességet nyújtsanak.

A közel 50 macit pénteken adták át, ahol Nagyné Czikó Julianna intézményvezető-helyettes elmondta, hogy a macihoz hozzá lehet bújni, lehet vele játszani. Perger Tamás bv. alezredes, az intézet parancsnokhelyettese hozzátette, hogy a fogvatartottaknak kiemelt fontosságú a hasznos időtöltés, a munkáltatás és a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő tanfolyamok szervezése, amellyel segíthetik a beilleszkedést és növelhetik az elhelyezkedési lehetőségeket.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában