Helyi közélet

2018.12.10. 13:59

Cselekedjünk a mindennapokban környezetünkért

Kisvárda - „Család és nők szerepe a környezettudatosság kialakításában” címmel rendezett konferenciát december 9–én, vasárnap Kisvárdán a Várda Sport Hotel konferenciatermében a Nyíregyházi székhelyű „Mindent a Nőkért Alapítvány”. A rendezvényen Kisvárda és a térség településeiről közel százan hallgatták végig az előadásokat.

Kisvárda - „Család és nők szerepe a környezettudatosság kialakításában” címmel rendezett konferenciát december 9–én, vasárnap Kisvárdán a Várda Sport Hotel konferenciatermében a Nyíregyházi székhelyű „Mindent a Nőkért Alapítvány”. A rendezvényen Kisvárda és a térség településeiről közel százan hallgatták végig az előadásokat.

A Mindent a Nőkért Alapítvány a Magyarországon és határainkon túl élő nők, várandós anyák, csecsemők és gyermekek egészségének megőrzéséhez nyújt segítséget, s támogat minden olyan kezdeményezést, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a nők, kismamák, újszülöttek és gyermekek életminőségének javításához. Az alapítvány célul tűzte ki továbbá, hogy segítsen Magyarországon a nemzetközi szintű szülészeti ellátás meghonosításában, illetve közreműködjön az egészségügyben dolgozó szakemberek továbbképzéseinek megszervezésében, oktatásában, szakmai anyagok publikálásában. Mindezek mellett fontosnak tartjuk a pozitív egészségügyi környezetnevelést és az ezekhez kapcsolódó környezetvédelmi kutatásokat.

A rendezvény célja az volt, hogy az előadásokon keresztül bemutassák, hogyan cselekedjünk a mindennapokban, hogy a Földünk dédunokáink számára is elérhető maradjon.

Dr. Finna Péter, a Mindent a Nőkért Alapítvány alapítója köszöntőjében kiemelte: – A nők amellett, hogy gyermekeinket nevelik, egyre jelentősebb szerepet vállalnak társadalmunkban, minden területen fontos pozíciókat töltenek be. Mondhatjuk, irányítják az életünket, azonban esendőek is. Ahhoz, hogy minden feladatukat véghez tudják vinni, sokszor nagyobb támogatásra van szükségük, ezért lehetőségeinkhez képest mindenben segítenünk kell őket. De nemcsak a nőket, gyermekeinket, embertársainkat, hanem a környezetünket is – mondta a fül–orr–gégész adjunktus.

Leleszi Tibor, polgármester, aki a rendezvény fővédnöke volt, beszédében hangsúlyozta: – Kisvárda az újonnan épülő város, a lehetőségek városa, de ez a fejlődés nem képzelhető el környezettudatos tervezés nélkül. A környezetünkért közösen, együtt tudunk csak tenni! Kisvárda polgármestere beszédében kitért az okos város projektre, ami „betölt egy új utat, egy új irányvonalat, amivel összekapcsoljuk a lehetőségeket az élhetőbb jövőért.”

A konferencia programja

Ünnepélyes megnyitó – A rendezvény fővédnöke Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere.

Előadások:

Dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézet vezetője: Környezet, egészség, család megjelenése az ENSZ fenntarthatósági célrendszerében. Tudatos Otthon teremtés – Családok ökológiai lábnyom csökkentése.

Dr. Laczkovits Zoltán – Pintér–Laczkovits Épületszigetelő Szakmérnök Bt. Igazságügyi Szakértői Társaság: Hőszigetelés, Hő hidak, Penészképződés.

Horváthné Pintér Judit – Pintér–Laczkovits Épületszigetelő Szakmérnök Bt. Igazságügyi Szakértői Társaság: Zöldtető.

Dr. Mónus Ferenc, Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézet: Lehetne – e zöldebb az egészségügy és az oktatás? (Svédországi tapasztalatok).

Dr. Horváth Levente klímakutató előadása.

Dobróné dr. Tóth Márta, Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézet: A környezetszennyezés és a parlagfű allergia kapcsolata.

Dr. Finna Péter, Mindent a Nőkért Alapítvány, projektigazgató: Allergiás rhinitis, mint népbetegség.

Dr. Kukuly Alla (pulmonológus), Felső Szabolcsi Kórház: Asztma, allergiás megbetegedések pulmonológiai hatása.

Dr. Ágoston Lóránt (gasztroenterológus, belgyógyász), Mindent a Nőkért Alapítvány elnöke: Ételallergia, ételintolerancia.

Hegyi Henrik D., Felső Szabolcsi Kórház, főigazgató: A betegség, mint a fenntartható fejlődés gátja.

Az előadásokat követően, a program zárásaként kötetlen kerekasztal beszélgetést tartottak.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában