Helyi közélet

2018.12.23. 11:38

Gumibot és fegyver a kézben

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Rendészeti szakfeladatot is ellátnak, az intézkedések során számos előírást kell betartaniuk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Rendészeti szakfeladatot is ellátnak, az intézkedések során számos előírást kell betartaniuk.

Kevesen tudják, hogy a hivatásos vadászok nemcsak egyszerű munkavállalók, hanem 2012 óta a törvény szerint rendészeti szakfeladatot ellátó személyek is a természetvédelmi őrökkel, a halőrökkel, a mezőőrökkel együtt. Nem kis felelősség ez, hiszen számos olyan intézkedést kezdeményezhetnek, amelyek a rendőröket is megilletik. A törvényi védelmük is magasabb szintű lett ezzel, és gumibotot, vegyi eszközt is használhatnak, ha az igazoltatott személy viselkedése ezt indokolja. Ugyanakkor nagyobb a felelősségük is, hiszen az intézkedések során számos előírást kell betartaniuk.

Kötelező továbbképzés

– Az öt évvel ezelőtti törvénymódosítás különbözeti vizsgát írt elő a számukra. A vizsgára készülés során tanulták meg azokat a jogszabályi és gyakorlati tudnivalókat, amelyekkel kibővült a munkakörük. A jogszabály alkotója előrelátó volt és feltételezte, hogy viszonylag gyorsan fog változni a világ, ezért ötévente kötelező továbbképzést írt elő a számukra – tájékoztatta a lapunkat Fazekas Gergely, az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei titkára. – Az idén telt le az öt év, így ha továbbra is dolgozni akart a megye közel 150 hivatásos vadásza, akkor bizony teljesíteniük kellett a képzést.

Az első képzést is a megyei vadászkamara koordinálta-szervezte és a mostaniban is vezető szerepet vállaltunk. Már csak azért is, mivel a vizsga kissé bonyolultabbá vált az idők során. A Szegedi Rendészeti Szakgimnázium vállalta, hogy megkönnyítve a hivatásos vadászok életét, hajlandó Nyíregyházán megtartani a képzést, hogy ne kelljen mindenkinek Szegedre vagy Miskolcra utaznia. Ennek persze ára volt, hiszen az összes adminisztrációt úgy kellett megoldani, hogy a képzés és a vizsga napján már nem volt lehetőség pótlásra. Külön izgalmakat hozott az online vizsga.

– Ez a számítógéphez kevésbé szokott szakembereknek különösen sok fejtörést okozott, de a vadászkamara irodájában minden bajra megoldással szolgáltunk. ­Külön köszönet illeti Kereső Erika főelőadót, aki a rendészeti szakgimnázium munka­társaként tartotta kézben az adminisztrációt, és minden lehető és lehetetlen kérésre igyekezett megoldást találni. Végül az összes jelentkezés, befizetés, online vizsga időre rendeződött, és nem volt más hátra, mint a személyes ­részvétel a képzésen és vizsgán.

Akár életet is menthetnek

Vígh János rendőr törzszászlós, Simon Róbert címzetes rendőr őrnagy és Barna Sándor rendőr őrnagy kapta kezei közzé a két napra beosztott hivatásos vadászokat. A jellemzően gyakorlati képzésen a résztvevőkkel olyan fogásokat, eljárásokat ismertettek meg a hallgatósággal, amelyek egy intézkedés során akár életet is menthetnek.

Külön részét képezte a képzésnek azoknak a helyzeteknek az elemzése, melyekben maguknak a hivatásos vadászoknak volt már részük. Számos kérdést intéztek az oktatókhoz, melyek közül egyik-másik igencsak fogós volt.

– Az alapos felkészítés után a vizsga nem jelentett teljesíthetetlen feladatot, bár volt, aki így is igencsak izgult. Hozzáteszem, fölöslegesen, hiszen mindenki sikerrel vette a megmérettetést. Ez pedig azt jelenti, hogy öt évig nem kell aggódniuk képzettségük felől. Köszönjük a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumnak a rugalmas ügyintézést és a színvonalasan megrendezett képzést – tette még hozzá Fazekas Gergely.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában