Helyi közélet

2018.12.19. 16:13

Karácsonyi menü - A Búza téri piacon jártunk, mutatjuk az árakat!

Nyíregyháza - Felkerestük a nyíregyházi Búza téri piacon működő Hajdú-féle Halboltot, ahol kedden délelőtt akkora sor állt, hogy a boltvezetővel nem tudtunk beszélni, mert kollégáival egyetemben folyamatosan szolgálta ki a vásárlókat. A sült hekket értékesítő Zsíros Piroskánál nem volt ekkora a nyüzsgés, így halfronton ő adott lapunknak helyzetjelentést.

Nyíregyháza - Felkerestük a nyíregyházi Búza téri piacon működő Hajdú-féle Halboltot, ahol kedden délelőtt akkora sor állt, hogy a boltvezetővel nem tudtunk beszélni, mert kollégáival egyetemben folyamatosan szolgálta ki a vásárlókat. A sült hekket értékesítő Zsíros Piroskánál nem volt ekkora a nyüzsgés, így halfronton ő adott lapunknak helyzetjelentést.

A harcsa is népszerű

– Ön is látja, mennyire felpezs­dült a boltunk forgalma, az idén is a harcsa és a ponty a legnépszerűbb, de az apróhalak közül viszik a kárászt és a keszeget is. Azt tapasztalom, az év más szakában kevés halat eszik a magyar ember, ilyenkor azonban jócskán növekszik a kereslet. Mi csak tavi halakat árulunk itt a piaccsarnokban, zömében Hortobágyról és Kemecséről kapjuk a halakat. Én sült hekket árulok, erre ilyenkor nincsen nagyobb kereslet – tájékoztatta lapunkat Zsíros Piroska.

Karácsony előtt nemcsak a halasok, hanem a hentesboltok forgalma is erősödik, ezt támasztotta alá Márföldi István, a Kabalás-Hús Kft. tulajdonosa.

– Még nem érzem azt a hatalmas rohamot, szerintem a csúcs inkább pénteken és szombaton lesz. Hogy az ünnepekkor mit visznek az emberek? Az átlagtól több puly­kát és kacsát, a csirke és a sertés is kelendőbb, de arányaiban annyira nem számottevő a növekedés. Szilveszterkor természetesen a bőrös húsok és a virsli a menő – tette hozzá a Búza téri piaccsarnokban működő hentesbolt üzemeltetője, aki egy kicsit nosztalgiázott is, mikor azt mondta: 2008 óta működik itt az üzlet, visszasírja a 2010-es években tapasztalt forgalmat.

Márföldi István egy érdekes tapasztalatot is megosztott velünk. Szerinte a piaccsarnok felújításakor sok vendég elszokott a piacról, s azóta sem jöttek vissza.

– A felújítás után a csarnok maga valóban szebb lett, de ezzel párhuzamosan a forgalmunk nem nőtt, sőt, inkább visszaesett – mondta a Kabalás-Hús Kft. tulajdonosa.

Az unokáknak készül a húsleves

Mit parancsol? – kérdezték Márföldi István kollégái a Nagyhalászból érkező Juditot, aki rutinos háziasszonyként sohasem hagyja az utolsó pillanatokra a karácsonyi bevásárlást.

– A kacsanyakból kérek 6 darabot – válaszolta, majd lapunk kérdésére elmondta: az unokái imádják a húslevest, ahhoz vett most alapanyagot.

– A kacsacombot, a libamájat már megvásároltam, a sülteknek valót is beszereztem, szinte mindent megvettem már, ami szükséges. Sosem hagyom az utolsó napokra a bevásárlást – mondta Judit.

Frissült a menü

– A karácsonyi készülődés nekünk az ünnep szerves része. A menü hagyományos halászlé, de mellette a vietnami libaleves is évek óta sikeres, így a rántott hal kísérője az idén, frissítési céllal, nem a töltött káposzta, hanem a belga sörös marharagu, a carbonnade lesz. Halat tíz éve már ugyan­onnan veszünk, de ugyanez a helyzet a marhával is, a liba pedig azért lett a karácsonyi asztalon, mert egy olyan liba, mely a patakparton, a barátaink tanyáján nevelkedett, méltó módon foglalja el helyét az ünnep középpontjában. A hétköznapokban is, de az év legnagyobb lakomájára készülve különösen fontosak számomra a minőségi alapanyagok. Ezeket nagyrészt a Búza téri piacról szerzem be, sokszor előre megrendelve, hiszen ha december elején kitaláljuk együtt otthon a menüsort, ki tudjuk kerülni az utolsó percben tolongást, kiborulást. Karácsonykor az egész nagycsalád együtt lesz, háziasszonyként egy dolgot nem tervezek: az ideges rohanást – mondta lapunknak a nyíregyházi Pogácsásné Krausz Magdolna.

ÁRAK

Csirke:

egész csirke: 660 forint forint/kilogramm

csirkemell: 1150 forint ft/kg

csirkecomb: 565 forint ft/kg

csirkeszárny: 490 forint ft/kg

csirkefarhát: 165 forint ft/kg

csirkemáj: 650 forint ft/kg

csirkezúza: 700 forint ft/kg

csirkemellfilé: 1390 forint ft/kg

Pulyka:

pulykamell: 2150 forint ft/kg

pulyka felsőcomb: 1250 forint ft/kg

pulykaszárny: 690 forint ft/kg

pulykanyak: 790 forint ft/kg

Hal:

egész ponty: 1800 ft/kg

pontyfilé: 2700 ft/kg

busa szeletek: 1300 ft/kg

pisztráng: 2800 ft/kg

egész harcsa: 4450 ft/kg

Nem kell félni, jut elég hal az asztalra

A szóvivő kiemelte, hogy karácsonykor a legnépszerűbb hal a ponty, amelynek ára az idén kilogrammonként 1100-1300 forint körül mozog. A 12-13 ezer tonnányi belföldi pontytermelés mintegy 30-32 százaléka a karácsonyi időszakban kerül a piacra. A karácsonyi forgalom mintegy 65 százalékát szintén a ponty adja; a harcsák, a süllő és a pisztráng aránya 25 százalékot tesz ki, 10 százalék körül vannak a választékbővítő, olcsóbb halak, például busa, amur, kárász, keszegek és a törpeharcsa.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában