Helyi közélet

2018.12.24. 10:58

Karácsonyi terülj, terülj asztalkám

Baktalórántháza - A rohanó életmódból csak késve lassítók karácsonyi menüsorból választhatnak.

Baktalórántháza - A rohanó életmódból csak késve lassítók karácsonyi menüsorból választhatnak.

Szokássá vált étteremben kezdeni a karácsonyi ünnepeket, lényegesen több ember, több család ül be terített asztal mellé, egy közös ebédre vagy vacsorára – osztja meg tapasztalatait Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ) elnöke, a baktalórántházi Fenyves Szálloda és Konferencia-központ tulajdonosa.

Ma már sokan használják ki az éttermi szolgáltatás előnyeit: kényelmes, praktikus, változatos." Krivács András

Országos kitekintéssel bíró szakemberként erősítheti meg a trendváltást, de saját vállalkozásának első embereként is arról beszél: csúcsforgalom van az étteremben, és nem elsősorban a szálloda vendégeinek köszönhetően. Sokan foglalnak asztalt, de sokan jelentkeznek be elvitelre is, azaz rendelnek karácsonyi ételeket.

Egy nyomós érv: az idő

– Egyre több olyan család van, ahol szeretnének otthon ünnepelni, de a családfenntartóknak egyszerűen nincs idejük, lehetőségük, hogy elkészítsék az ünnepi finomságokat – világítja meg a jelenség hátterét Krivács András. A rohanó életmódból csak késve lassítók kimondottan karácsonyi menüsorból választhatnak, a kínálatban a hagyományos, magyaros ételek állnak a kívánságlista élén, de megjelent a kereslet a nemzetközi, főként amerikai ételsor iránt is. Így vagy úgy, a prímet viszi a hal, a pulyka és a szárnyasok, ahogy a sertéshúsok sem hiányozhatnak az asztalról az oldalastól a töltött verziókig.

– Az otthon melegének és a házi ízeknek nincs párja, de azért ma már sokan használják ki az éttermi szolgáltatás előnyeit: kényelmes, praktikus, változatos. S ne feledkezzünk meg arról, hogy hangsúlyosan jelent meg az egyik legfontosabb szempont: az idő. A családból senkinek sem kell a konyhában dolgoznia kora reggeltől az esti elpakolásig, rendrakásig, nem a sütésre-főzésre, hanem egymásra fordítják az időt – helyezi végül ismét korunk környezetébe a szeretet ünnepét az MNGSZ elnöke.

Délig nyitva vannak

A lapunk által megkérdezett három nyíregyházi étterem hasonló elv alapján szervezte meg az ünnepi nyitva tartást. Szőke Miklós, az Oregánó kifőzde üzemeltetője elmondta: egyre többen rendelnek tőlük sültes tálakat, ezekért 24-én jönnek, aznap, aki akar 13 óráig egy menüre betérhet hozzájuk. A Stella Rose étterem részéről Braun Brunó nyilatkozott lapunknak. Ők is nyitva lesznek hétfőn, ám csak addig, míg az előre megrendelt hidegtálakat el nem viszik, délután bezár az étterem. Mencsik Csaba, a Walk Street üzletvezetőjétől megtudtuk, tíz család rendelt tőlük sültes tálat, 24-én négy alkalmazottjuk fog dolgozni, de csak 14 óráig.

- NyZs, TG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában