Helyi közélet

2018.12.07. 12:17

Most időszerű az ünnepi hangulatot idéző mikulásvirág

Baktalórántháza - A mikulásvirág nem szereti a huzatot, a hőingadozást és a túl nagy meleget.

Baktalórántháza - A mikulásvirág nem szereti a huzatot, a hőingadozást és a túl nagy meleget.

– Minden évszaknak, hónapnak megvannak a slágerei. A december egyik nagy kedvence a nevében is telet és boldogságot idéző mikulásvirág, latinul: Euphorbia pulcherrima. Az Euphorbiaceae, a Kutyatejfélék családjába tartozik, amely 1700 faj, 5000 fajta révén a növényvilág egyik leggazdagabb családja. Kétségtelen, hogy a mikulásvirág nevét a Mikulásról, annak piros palástjáról kapta, a növény csodálatosan piros színű fellevelei miatt, ami Krisztus vérét szimbolizálja, a zöld levelek pedig a reményt, és a hűséget. A karácsonyi csillag néven is ismert növény piros és zöld leveleivel, csillag alakú, apró virágaival nagyon is illik a karácsonyi ünnepkörbe, ezért is ez a két szín a karácsonyi dekorációk meghatározója. Ma már számtalan színben és formában kapható: fehér, sárga, krémszínű, világos és sötét rózsaszín, bordó, cirmos-színű és dupla fellevelekkel. A klasszikus, piros változatot még együtt sem tudják letaszítani a trónról – tájékoztatta lapunkat Némethné Csubák Éva.

Már novembertől

Hozzátette: a mikulásvirágok fenséges, pirosló színükkel már novembertől képesek egy kis ünnepi hangulatot csempészni az unalmas, szürke, ködös hétköznapjainkba. Eredeti hazája Dél-Amerika, ahol akár 3-4 méter magasra is megnő. A mi éghajlatunkon egy-másfél méteresnél magasabb példányokat nem találunk. Szépségét színes fellevelei adják, fehér vagy sárga virágai jelentéktelenek.

– Mini változatban is árulják. Csak egészséges növényt szabad megvenni, aminek a levelei élén zöldek, vaskosak, a virágai pedig bimbósak. Lehetőleg olyan növényt keressünk, amely még nem teljesen virágzik, nem hullajtja a virágporát, mert akkor mikulásvirágunk hosszabb ideig fog díszleni. Érzékeny a hidegre, ezért mindig jól becsomagolva szállítsuk haza. Érdemes virágüzletben, a kertészeti áruházban beszerezni, mert ott biztos szakszerűen ápolták. Ha a gondos otthoni ápolás ellenére lehullajtja a leveleit, az annak a jele, hogy az áruházban elhanyagolták. A folyamat sajnos, visszafordíthatatlan. Ha a mikulásvirágunk elfonnyadt, ne dobjuk azonnal ki, próbáljuk meg a földlabdát kissé meleg vízben áztatni, gyakran ettől feléled – emelte ki a baktalórántházi kertbarát.

Száradnak és lepotyognak

Némethné Csubák Éva beszélt arról is: a mikulásvirág nem szereti a huzatot, a hőingadozást és a túl nagy meleget, 20 fok feletti hőmérsékleten a levelei gyorsan száradnak és lepotyognak. Radiátortól távol, ablakban, előtérben, folyosón vagy a lakás egy kevésbé fűtött helyiségében, 15-18 fokon érzi jól magát. Fényigényes, sötét vagy félárnyékos helyen hamar elpusztul. Szereti a vizet, ugyanakkor nem viseli el a túlöntözést. Legjobb, ha a földjét nem hagyjuk kiszáradni, mindig nedvesen tartjuk, de ne álljon alatta víz. A hőmérséklet függvényében változik a vízigénye, melegebb lakásban gyakoribb öntözést igényel – sorolta Némethné Csubák Éva.

Kell neki egy kis pihenés

Természetes folyamat, hogy január végén, február elején az összes levelét lehullajtja. Ilyenkor egy kis pihenésre van szüksége. Vágjuk vissza a felére és a tápoldatozást teljesen hagyjuk el. A víz mennyiségét is fokozatosan csökkentsük májusig. A fagyveszély elmúltával ültessük ki fák vagy bokrok alá, a kert egy árnyékos szegletébe, és kezdjük el újra az öntözést és a tápoldatozást. Az első hajtásokat vágjuk vissza, hogy erősödjön. Gondos ápolás mellett nyár végére méregzöld levelű formás növényt kapunk. Egyetlen hátránya van: a tejnedve mérgező, ezért ne engedjük, hogy a gyerekek hozzányúljanak, a visszavágásokat is kesztyűben javasolt végezni.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában