Helyi közélet

2018.12.02. 12:59

Téli álmot alszik a horgásztó

Nyírpazony - A súlyrekordlistát a busák vezetik a Pazonyi Horgásztanyán.

Nyírpazony - A súlyrekordlistát a busák vezetik a Pazonyi Horgásztanyán.

Bár a horgászok még eltolták volna egy-két héttel a kellemes időjárást, a természet nem kíváncsi a véleményükre. Most már valóban előkerültek a sálak, a sapkák, szükség van olykor az esernyőre is, fázósan húzzuk össze a kabátot.

„Őrségben” a süllő, a sügér

– Az elmúlt hétvégével befejeződött a szezon, a téli időjárás beköszöntével már csak egy-két fontosabb teendőnk van – mondta el érdeklődésünkre Petrilla Csaba, a Pazonyi Horgásztanya tulajdonosa. – Összepakolunk, fagy­talanítunk, leengedjük a vizet a házakból, a kerti csapokból. A telepítéseket is ilyenkor szoktuk elvégezni. A terveink szerint telepítünk a tóba 13 mázsa 8-13 kilogrammos pontyot és ötven darab amurt. A horgásztóban nem kell túlszaporulattól tartanunk, azért telepítettünk bele süllőket és fekete sügéreket, hogy ne legyen benne szaporulat. Számolnunk kell azzal is, hogy tavasszal elpusztul 10–15 darab olyan ponty, amelynek legyengül az immunrendszere. Ezeket az elpusztult halakat pótolni szoktuk. A mostani telepítéstől nem lesz sűrűbb a halállomány, ugyanis a tó területét sikerült egy hektárral megnövelnünk, így most már a horgászvíz nagysága 3 hektár. A tavaszi újrakezdésig csend és nyugalom lesz itt a horgásztanyán. Igaz, egy kis zaj mégis lesz, mert szeretnénk a holtszezonban megépíteni a harmadik faházunkat. Kíváncsiak voltunk arra is, vajon a Pazonyi Horgásztanya vizében megbúvó legnagyobb halak mekkorák lehetnek?

Busák vezetik a rekordot

– Úgy saccolom, hogy a legnagyobb halaink azok a busák, amelyeket 3 éve 30–38 kilogrammosan telepítettünk a tóba – válaszolta Petrilla Csaba. – Azért telepítettük a busákat a tóba, hogy egyrészt mozgassák a vizet, másrészt kimozdítsák a helyükről a pontyokat. A nagyok most negyven kilogramm körül lehetnek, vagy attól súlyosabbak. Akkor hat busát telepítettünk a vízbe, közülük kettő elpusztult. A megmaradt négyből az egyik nagy busát az idén sikerült kifogni, 37 kg 76 dkg-ot mutatott a mérleg. Az amurból kifogott legnagyobb halunk 19 kg 80 dkg volt, míg pontyból fogtak már 16,20 kilogrammos példányt is. A tóban több olyan ponty is található, amelyeknek a súlya 15 kilogramm körül van.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában