Helyi közélet

2019.01.30. 13:59

A gyalogos balesetek megelőzhetőek!

Nyíregyháza - Fogadják meg a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetőjének tanácsait!

Nyíregyháza - Fogadják meg a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetőjének tanácsait!

Az elmúlt hetekben több figyelmetlenségből eredő gyalogos gázolás történt Nyíregyháza területén, melyek közül a legkirívóbbak azok voltak, melyek a kijelölt gyalogos átkelőhelyen következtek be.

A balesetek bekövetkezésében nagy szerepet játszott, hogy a közlekedők nem az elvárt körültekintéssel és figyelemmel, illetve nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vettek részt a közúti közlekedésben.

Fogadják meg Morvai Szabolcs c. r. alezredes, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetőjének tanácsait a gyalogos balesetek megelőzése érdekében:

  • A kijelölt gyalogos átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
  • A járművezetők számoljanak mindig azzal, hogy a járművek féktávolsága jelentősen megnőhet a hőmérséklet csökkenése, a leesett csapadék mennyisége, és az útviszonyok kedvezőtlen megváltozása miatt.
  • A kijelölt gyalogos átkelőhelyeket csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is lehessen állni!
  • A gyalogos az úttestre csak akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről!
  • A gyalogosok győződjenek meg mindig arról, hogy az elsőbbséget megkapták- e, és adott esetben tudjanak akár lemondani is arról!
  • Ne rutinból, hanem mindig körültekintően és figyelmesen közlekedjenek!
  • A gyalogos átkelőhelyen „átkerékpározók” számára a legfontosabb, hogy:

    A kijelölt gyalogos átkelőhelyen - amennyiben nincs kerékpáros átvezetés -, csak gyalogosan szabad átkelni, amennyiben kerékpárral közlekednek, arról le kell szállniuk, és azt tolva kell áthaladniuk az út túloldalára.

    … hogy mindenki hazaérjen!

    - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában