Helyi közélet

2019.01.23. 17:11

A legjobbak versenye

Nyíregyháza - A közönségben ülők is szavazhatnak a legszínvonalasabb produkcióra.

Nyíregyháza - A közönségben ülők is szavazhatnak a legszínvonalasabb produkcióra.

Aki művész szeretne lenni, az jól tudja: sok-sok szereplés kell ahhoz, hogy rutint szerezve később magabiztosan állhasson ki a közönség elé. A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium zeneművészeti tagozatán tanuló növendékek számos tanszaki és tagozatos hangversenyen mutathatják be tudásukat, s e fellépések alkalmával is újabb és újabb tapasztalatokat szereznek. Egy-egy produkció során ugyanis sok múlik azon, mennyire határozott az előadó kiállása, hogyan tudja magára vonni a nézők figyelmét.

Több évtizede hagyomány

A fellépési lehetőségek közül az egyik legrangosabb szereplési lehetőség az úgynevezett pályázati hangverseny, amely immár évtizedek óta hagyomány az oktatási intézmény életében. Ezen a koncerten azok a klasszikus hangszeres és népzenész növendékek léphetnek fel, akik ezekben a napokban a féléves szakmai meghallgatáson a legjobban szerepelnek.

A héten megrendezendő vizsgák során szakmai elméleti és gyakorlati tantárgyakból adnak számot tudásukról a fiatalok.

Szakmai zsűri

A zenei tagozat részeként két évvel ezelőtt kezdődött meg a gyakorlatos színész tanszak képzése. Az itt tanuló növendékek szakmai órákon mutathatják meg, hogy az elmúlt hónapokban mi mindent tanultak irodalomtörténetből, színpadi játékból, táncból és énekből. A pályázati hangversenyt külön rendezik meg a most félévkor legjobban szereplő klasszikus hangszeres és a népzenész diákoknak.

A klasszikus hangszeres diákok koncertje február 5-én 18 órakor kezdődik az oktatási intézmény dísztermében. A fiatalok produkcióját szakmai zsűri értékeli, amelynek a tagjai az ország felsőfokú oktatási intézményeiből érkeznek.

Az idei zsűritagok: Bazsinka József Liszt-díjas tubaművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének tanára, a Budapesti Fesztiválzenekar tagja, Bolyky Zoltán, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar szimfonikus zenekarának és kamarazenekarának karmestere, dr. Szabó János klarinétművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tanára, tanszékvezető, prof. dr. Sándor Zoltán, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének igazgatója.

A zsűritagok döntenek az első három hely sorsáról, valamint gazdára talál majd az Universitas-gyűrű is.

A közönség soraiban ülők is véleményt nyilváníthatnak, szavazhatnak a nekik legjobban tetsző hangszeres vagy énekes produkcióra.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában