Helyi közélet

2019.01.26. 15:11

A szalonbabák mestere

Nyíregyháza - Szatmári Istvánné hazánkban egyedülálló stílusban készíti babáit.

Nyíregyháza - Szatmári Istvánné hazánkban egyedülálló stílusban készíti babáit.

Nem csak játék címmel nyílt meg Szatmári Istvánné aranykoszorús babakészítő kiállítása a nyíregyházi Pál Gyula Teremben. A tárlaton több mint ötven egyedi, az első öltéstől az utolsó apró részletig kézzel készített babát mutattak be a nagyközönségnek.

Szatmári Istvánné Borika eredetileg építész, huszonnégy évig dolgozott tervezőirodában. A babakészítés mesterségét Tóth Éva iparművésztől leste el, aki két évig tanította az aprólékos és időigényes szakma rejtelmeire.

Inspiráló anyagok

– A babáimat textilből készítem, arcaikat kézzel festem – mondta el kérdésünkre az alkotó a kiállítás megnyitóján.

– Egy figura a ruha bonyolultságától függően két-három hét alatt készül el, de olyan is előfordul, hogy már fél évvel a munka megkezdése előtt töröm rajta a fejem, gyűjtöm hozzá az anyagot és a különböző kellékeket. Van, amikor meglátok egy szép anyagot, és az inspirál.

Húsz éve foglalkozik babakészítéssel, ebből tizenöt éve kifejezetten szalonbabákra specializálódott. Magyarországon ő ez egyetlen, aki ebben a stílusban alkot, a szakmabeliek inkább népi- vagy játékfigurákkal foglalkoznak.

– Magával ragadott az a világ, amit ezekkel a babákkal lehet bemutatni: a női szépséget, a gyönyörű ruhákat, a szép ékszereket. Azt szeretném velük kifejezni, hogy milyen szépek vagyunk mi nők, és nézzenek ránk ilyen szemmel a férfiak is.

- NA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában