Helyi közélet

2019.01.19. 10:43

Aktuális kiskerti teendők

Nyíregyháza - A január a kertbarátok körében a feltöltődés, a tervezgetés időszaka.

Nyíregyháza - A január a kertbarátok körében a feltöltődés, a tervezgetés időszaka.

Ha enyhül ez a nagy hideg, elvégezhetjük azokat a feladatokat a kertünkben, amelyekre tavasszal már biztosan nem lesz időnk.

Van idő a tervezésre

– Érdemes átnézni az otthoni vetőmagkészletet, és a vetési naptártól függően elkezdhetjük beszerezni a hiányzó magvakat. Ha tavasszal szeretnénk új növényt beszerezni, vagy nagyobb kertfelújításon gondolkodunk, ilyenkor van időnk megtervezni új kertünket, utánanézni az új növények igényeinek, hogyha eljön a tavasz, ne kapkodva kelljen döntenünk. Ha gyümölcs vagy szőlő telepítésébe szeretnénk fogni, érdemes már most leadni igényünket egy kertészeti áruda felé, mert előzetes egyeztetés után biztosak lehetünk abban, hogy a kért fajta a megadott mennyiségben rendelkezésünkre fog állni. Kerítésünk átnézésére és javítására is szánjuk rá az időt, mert tavasszal már biztosan nem lesz időnk rá, és ismét csúszik egy évet a javítás – adott ötleteket lapunk kertbarát olvasóinak Kohán Márk.

Karbantartani, megélezni

A nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője hozzátette: szerszámainkat is ebben az időszakban tudjuk karbantartani, megélezni, rendbe tenni, hogy ne akkor kezdjünk el vele foglalkozni amikor már használni kellene őket.

– Ebben az időszakban ne feledkezzünk meg kertünk tollas lakóiról, etessük őket, gondoskodjunk róluk, mert a fagyok elmúltával hasznos segítőink lesznek a kártevők elleni harcban. Ha nagyobb mennyiségű hó esne, egy seprű segítségével óvatosan verjük le a tujákról, fenyőkről a havat, mert a nagy súly alatt az ágaik deformálódhatnak, letörhetnek. Kizárólag fagymentes időben elkezdhetjük a cserjéink ritkító metszését, a magasra nőtt sövényünk visszavágását. A gyümölcsfáinkról most tudjuk eltávolítani az esetleg rajtuk maradt moníliás gyümölcsmúmiákat, melyeket égessünk el, ezzel is gátolva a további fertőzést.

A fokozottan fagyérzékeny növényeinken ellenőrizzük a téli takarást, ha a szél lefújta, takarjuk vissza növényünket. Az áttelelő növényeinket (leander, citrusfélék) nézzük át, hogy betegség nem-e támadta meg őket. Ha fertőzést észlelünk, azonnal végezzük el a megfelelő ellenszerrel a védekezést. Ha ezeket a feladatokat elvégezzük januárban, megfelelően felkészülve várhatjuk az enyhébb idő ­beköszöntét – sorolta a szakember.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában