Helyi közélet

2019.01.23. 19:11

Ennyi só még Karthágóra is elég lett volna...?

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nincs fennakadás a közlekedésben a megyében, erősítette meg a Magyar Közút.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nincs fennakadás a közlekedésben a megyében, erősítette meg a Magyar Közút.

„Tudom, hogy szabad és miként nem kell sózni, hiszen út- és hídépítőmérnök a végzettségem” – kezdte jelzését olvasónk, Lencsés Sándor. „A főutakat és a gyűjtőutakat kellene sózni. Ehhez képest például itt, Sóstóhegyen minden utcát behintenek. Nem értem, hogy miért. A kiszórt mennyiséggel se lehet mit kezdeni. Annak idején a rómaiak azért sózták be Karthágót, hogy ne legyen élhető. Az országos közúthálózat bekötőútjait se sózzák. Természetesen a havat le kell tolni, de a sóval csínján kellene bánni!”

– Az előrejelzések a hét mindegyik napjára jósoltak körülbelül 10 centiméter havat. Ezek alapján készült fel társaságunk a várható hóhelyzetre. Az időjárásnak megfelelően sózzuk az utakat. A munka zömét hajnalban végzik munkatársaink azért, hogy minél hamarabb biztonságosan járhatóak legyenek az utak – reagált a hóeltakarítást firtató érdeklődésünkre

Horváth Kíra, a NYÍRVV Nonprofit Kft. pr-menedzsere.

Előzőleg Keczkó János közterület-fenntartási irodavezető elmondta, hogy „ha az időjárás úgy kívánja, azonnal elindulunk az alásózás technológiájával, ami azt jelenti, hogy a hóesés kezdetekor 1-3 cm vastagságnál a hó letapadásának megelőzéséért sózunk, így a csapadék nem tud jégréteggé képződni. Ezt követően, ha a vastagság eléri az 5-6 centimétert, újra elindulunk a hókotró gépekkel, amik előbb letolják a havat, latyakot és újrasózzák a felületeket”.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztálya közölte: „A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, összesen 2265 kilométernyi közúthálózaton 7 mérnökségünkön keresztül 260 szakemberünk dolgozik váltott, 12 órás műszakokban a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, illetve annak koordinációján. A munkákat 56 nehézgépjárművel, 7 rakodógéppel és 10 hómaróval végezzük. Kedd reggeltől 600 tonna sót és 45000 liter kálcium-klorid oldatot juttattunk ki a síkosságmentesítési munkáink során. Szakembereink 0-24 órás szolgálatot biztosítva, 12 órás váltott műszakokban folyamatosan, ütemezetten végzik a hóeltakarítási munkákat. Járhatatlan út vagy elzárt település, illetve fennakadás nincs a közlekedésben”.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában