Helyi közélet

2019.01.02. 16:54

Galéria: Ilyennek látta 2018-at a Kelet-Magyarország fotóriportere, Dodó Ferenc

Nyíregyháza - A fotó-összeállítás hű lenyomata a tavalyi esztendőnek.

Nyíregyháza - A fotó-összeállítás hű lenyomata a tavalyi esztendőnek.

A napilapos rohanásban nem mindig jut idő arra, hogy hosszan elidőzhessünk egy-egy nem mindennapi pillanaton, így előfordul, hogy elsiklunk egy mozdulat szépsége, egy esemény különlegessége fölött. Az év végén viszont, amikor az adott esztendőt mérlegre tesszük, egy kicsit más szemmel látjuk a világot – és az elkészült több ezer felvételt nézegetve sok olyan csodát is észreveszünk, amit korábban nem.

Felnőtt fejjel rácsodálkozunk a gyermeki lét szépségeire és irigykedünk azért, mert mindent képesek játékként megélni – még egy pocsolyát is. Markó Iván az édesanyjával az őszi melegben sétált, amikor útjukat állta a locsolókocsi után maradt pocsolya. A mindent rejtő táskából előkerült a gumicsizma és kezdődhetett a móka. Fehérgyarmaton is a víz és a gyerekek játszották a főszerepet, amikor felavatták a Kürtgyarmat tanuszodát – természetesen a fiatalok azonnal birtokba is vették a medencét. A kicsik nemcsak a vízben, de a tűzoltásban is jeleskedtek, legalábbis a rendészeti bemutatókon, ahol a nyírbátori Tűzmanók mindenki kedvencei.

Nemcsak a gyerekektől, de az idősektől is sokat tanulhatunk: jóleső érzés látni, ahogy a nyugdíjas Ki mit tud?-okon énekelnek, táncolnak, ahogy figyelnek az egészségükre és részt vesznek a méréseken, és ahogy a sporteseményeken küzdenek a győztes gólért vagy egy jó dobásért – mint ahogy azt tették a Szépkorúak Nyíregyházi Sporttalálkozóján is, ahol tizennégy versenyszámban mérhették össze tudásukat és ügyességüket a versenyzők.

Múlt és hagyomány

Szép élményeket tartogatnak az ünnepeink is, amikor megmutathatjuk hagyományainkat, megidézhetjük múltunkat – ahogy ezt teszik évről évre a Sóstói Múzeumfaluban. Tavaly a Szabolcs néptáncegyüttes tagjai elevenítették fel a locsolkodás népi hagyományát, és ahogy évszázadokon át, a férfiak ezúttal is vödörből locsolták meg a lányokat.

Méltóságteljes volt az augusztus 20-ai Kossuth téri műsor is, ahol Cruz Heather Laura és Demarcsek Dániel nemcsak táncoltak, de az új kenyeret is bemutatták. És ha már hagyományok: Vásárosnaményban immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Zoárd-napi vigasságot, amelyen számos program várta az érdeklődőket és amelyet Zoárd kapitány nyitott meg lovas seregével. Máriapócson sem feledkeznek meg a múltunkról: 2018-ban harmadszor tartottak lovas zarándoklatot, a megjelent lovasokat Orosz István atya, a kegyhely igazgatója áldotta meg a zarándokház előtti téren.

A Nyíregyházi Városvédő Egyesület életében is nagy jelentősége van a múltnak. Szeretnék megmutatni a városlakóknak, mit hagytak ránk a régi nyíregyháziak, ezért a műemléki világnapon az evangélikus nagytemplom óraszerkezetét és különleges, mechanikus harangjátékát láthatták az érdeklődők.

Mindig nagy öröm, ha kiváló teljesítményeket örökíthetünk meg: ilyen volt a Bánki-középiskolában rendezett lépcsőfutó verseny, melynek résztvevői, a megye tűzoltói előtt ezúttal is kalapot emeltünk. És persze vannak állati jó sztorik is: ilyen volt például az a rendkívül fontos feladat, amelyet a Nyíregyházi Állatpark ara papagájára bíztak: meg kellett tippelnie, ki nyeri a focivébét. A gallok győzelme ma már történelem, mint ahogy a 2018-as esztendő is, de az elkészült fotók megőrzik a fontos pillanatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában