Helyi közélet

2019.01.03. 13:23

Ha megromlik a viszony, módosítani is lehet a tartási szerződést

Nyíregyháza - Napjainkban nem ritka, hogy idős vagy segítségre szoruló emberek tartási szerződést kötnek valamelyik családtagjukkal vagy közeli ismerősükkel azért, hogy gondoskodjanak róluk.

Nyíregyháza - Napjainkban nem ritka, hogy idős vagy segítségre szoruló emberek tartási szerződést kötnek valamelyik családtagjukkal vagy közeli ismerősükkel azért, hogy gondoskodjanak róluk.

A gondozást, eltartást örökségért, általában a gondozásra szoruló ingatlanáért cserében vállalják, de nem kizárt a gondozás ellenértékeként értékes ingóság átadása sem.

Józan ész mentén

– A tartási szerződés „szerencseszerződés”, hiszen előre nem határozható meg, hogy mennyi ideig kell a segítségre szorulót gondozni. A gondozás jelentheti a napi élelmezést, a háztartás vezetését, gyógyszerek kiváltását, lakhatás biztosítását, élelemmel és ruházattal ellátást, betegség esetén ápolást és gyógyíttatást, halál esetén temettetést – sorolta Sterné dr. Deák Andrea, hozzátéve: a szerződést írásban lehet megkötni.

A Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője megjegyezte: semmi nem zárja ki, hogy közeli hozzátartozók kössenek egymással tartási szerződést. Ekkor azonban feltétel, hogy a tartás több mindenre terjedjen ki, például külföldi nyaralásokra, biztosító által nem térített magánorvosi kezelés finanszírozására. – Praktikus a tartási jog ingatlannyilvántartásba bejegyzése arra az esetre, ha a gondozást vállaló nem teljesíti a kötelezettségeit, ugyanis így az eltartott nem kerülhet az utcára – fogalmazott a szóvivő. – Ha megromlik a viszony a felek között, a szerződés módosítható, s megfelelő elszámolás mellett megszüntethető. Ez esetben célszerű, ha a felek a józan ész mentén közös egyetértésben számolnak el, elkerülve ezzel a bírósági eljárást.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában