Helyi közélet

2019.01.01. 10:39

Készítsük fel kerti tavunkat a télre!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kerti tavi élőlények szükségletei megváltoznak a hideg idő beálltával.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kerti tavi élőlények szükségletei megváltoznak a hideg idő beálltával.

Egy kerti tó egész évben gondozást és odafigyelést igényel. A téli időszak beálltával kevesebb feladatunk lesz körülötte, azonban a hideg időszak beállta előtt néhány feladatot el kell végeznünk, hogy nyugodtan élvezhessük a hűvös, sötét hónapokat.

Gondos takarítás

Ősszel a falevelek és apróbb gallyak lehullásával rengeteg szemét és oda nem illő anyag kerül a tóba. A téli fagyok előtt alaposan takarítsuk ki tavunkat, ugyanis ha befagyott a felszíne, már nem javasolt bolygatni téli pihenésük közben a kisebb élőlényeket és tavunk ékességeit, a díszhalakat. Szükség esetén eresszük le a teljes vízmennyiséget, a halakat pedig ideiglenesen költöztessük más tárolókba, amíg alaposan megtisztítjuk az aljzatot.

A tó felszínére érdemes egy hálót feszíteni, amivel megakadályozhatjuk a további anyagok vízfelszín alá merülését. Tavasszal ráérünk ­eltávolítani a hálót, addig ugyanis halaink nagyon ­lassúak vagy teljesen inaktívak.

Ügyeljünk az etetésre

Ahogy hűl az idő, a halak aktivitása is csökken, mozgásuk egyre lomhábbá válik, anyagcseréjük gyakorlatilag leáll. A hidegben a halak a tó aljára húzódnak vissza, etetésüket elhagyhatjuk. Ha az átlaghőmérséklet 10 Celsius-fok alatt marad, három hetente elég beszórni egy kevés táplálékot. A nagy mennyiségű táp elszennyezheti a tó vizét, ami akár a kopoltyúsok halálát is okozhatja.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában