Helyi közélet

2019.01.31. 11:15

Két féllábas bemerüléssel megúszták, de a feladatnak a felét sikerült megoldaniuk

Kocsord - Sokan azt hihetik, hogy a horgászegyesületeknek télen nincs semmilyen munkájuk, csakhogy ez még sincs így.

Kocsord - Sokan azt hihetik, hogy a horgászegyesületeknek télen nincs semmilyen munkájuk, csakhogy ez még sincs így.

– Minden évben a téli időszakban komoly feladat tornyosul előttünk, hiszen le kell vágnunk a Kirva-lapos horgásztavunkat szegélyező elszáradt nádat és sás növényzetet. Első becslésre nem tűnik ez soknak, de ez lehet 4-5 tonna is – igaz, nem mértük meg sohasem súlyra, de szemre soknak látszik – mondta el lapunknak Jakab János, a kocsordi Kraszna Horgászegyesület elnöke.

Csak kevesen a jégen

– Az elmúlt hétvégén elkezdtük vágni a növényzetet, de amint az elmúlt években, úgy a jég állaga most sem volt bizalomgerjesztő. A próbalékelés után az látszott, hogy jég vastagsága 8-10 centiméter, a tetején pedig 3-4 cm havas, félig fagyott, félig vizes hóréteg volt. Mivel látszott, hogy ez a jég nem bír el sok embert, a kaszásokon kívül csak a minimálisan szükséges létszám tartózkodhatott a jégen, és így próbáltunk haladni a nádvágással. Két féllábas bemerüléssel megúsztuk a dolgot, de sajnos a feladatnak csak a felét sikerült megoldanunk. Gondoltunk halainkra is, így nem a jég felületén vágtuk el a szárakat, hanem 4-5 centiméterrel fölötte, ugyanis ha kedvezőtlenebb lenne a helyzet, ez biztosít valamennyi levegőztetési lehetőséget a pikkelyeseknek. A terveinknek megfelelően sikerült beüzemelnünk a levegőztető berendezéseinket is, amelyek sokat javítanak a tó vízének oldottoxigén-tartalmán, másrészt helyettesítik a lékelést is, mivel 1 nap alatt 40 négyzetméter szabad felületet tudnak kialakítani. A társadalmi munkában részt vett 35 személy jó munkát végzett. Miután ezt megköszöntük nekik, jeleztük, hogy a jövő hétvégén folytatjuk a munkát. Sajnos, az időjárási előrejelzés felmelegedést ígér, valószínűleg ez meggyengíti a jeget, így az nem lesz biztonságos, várnunk kell a hidegebb időre. A népi bölcsesség szerint a farkas nem eszi meg a telet, reméljük, még hagyott belőle – tette hozzá az egyesület elnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában