Helyi közélet

2019.01.06. 14:04

Kopogjunk be a rendelőkbe!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ne hanyagoljuk el a szűréseket, mozogjunk és figyeljünk az étkezésre!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ne hanyagoljuk el a szűréseket, mozogjunk és figyeljünk az étkezésre!

Az év első napjai a fogadkozásokról szólnak, legyen szó spórolásról, több szabadidőről, vagy életmódváltásról. Az egyéni elhatározások mellett érdemes meghallgatni azt is, mit javasolnak az orvosok annak érdekében, hogy valóban egy jobb életminőségben kezdjük az új évet, s őrizzük meg egészségünket.

Kétévente felkeresni

– A 35 év alattiak estében 3 évente, 35 év felett 2 évente érdemes felkeresni a háziorvost akkor is, ha semmilyen panasza nincs a páciensnek. Ugyanis a családorvos az első állomás, ahol kiszűrhetők a betegségek. A leggyakoribb eltérések a vérnyomásban, vércukorszintben és a vérképben tapasztalhatók, amelyek kezelések nélkül számos népbetegséghez vezetnek. A törzskartonrendszer bevezetése és folyamatos frissítése erről szólna, hogy könnyebben nyomon tudjuk követni betegeink egészségi állapotát és beavatkozhatunk, ha szükséges – mondta el dr. Soós Zoltán háziorvos.

– A cukorbetegség az egyik leggyakrabban előforduló krónikus megbetegedés, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint több mint 420 millió beteget érint a világon, Magyarországon is egyre több a kettes típusú cukorbeteg. A diabétesz kialakulása a rossz étkezési szokások, a magas kalóriatartalmú ételek, valamint a kevés mozgás számlájára írható. Tovább tetézi a gondot, hogy a 2-es típusú cukorbetegek jelentős hányada egyáltalán nem is tud arról, hogy beteg, ezért sem árt évente legalább egyszer egy gyors orvosi ellenőrzés, mert egyetlen tűszúrással kiderül, ha gond van – jegyezte meg a doktor. – Nagyon nehéz rávenni az embereket arra – pedig sokat nyernének vele –, hogy naponta többször kevesebbet egyenek, így elkerülhetők a késő délutáni vagy esti „falásrohamok”, hiszen ha kiéhezik a szervezet, sokkal nagyobb adagokat kíván. A helytelen étkezési szokások súlygyarapodáshoz vezetnek. S ha már itt tartunk: a súlyfelesleg leküzdéséhez kitartás szükséges, a mozgás az életmódváltás egy igen fontos eleme. Nem kell nagy dolgokra, edzőtermi izzadásra gondolni, mert heti háromszor fél óra tempós séta hatalmas lépést jelent, azoknak mindenképpen, akik ülőmunkát végeznek.

Az egyén szintjén

– A mozgás áldásos hatása persze nem csupán a leolvadt kilókban mérhető. Mindenféle fizikai aktivitás, testmozgás erősíti az immunrendszert, a védelmi bástya megszilárdításával szervezetünk sikerrel veszi fel a kesztyűt a fertőzésekkel szemben. Ennek éppen az előttünk álló influenzás időszakban különösen nagy jelentősége van. Az sem másodlagos, hogy a mozgás növeli az életkedvet, boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetben, s így lelkileg is „ütésállóbbak lehetünk” a sokszor túlhajszolt mindennapokban. A háziorvosi praxisokban sokszor látjuk, hogy bizonyos fiziológiai eltérések, betegségek hátterében a túlpörgött életvitel áll, amelynek romboló következményeit hasznos elfoglaltságokkal, mozgással, relaxálással tompítani lehet – adott jó tanácsot dr. Soós Zoltán.

– A magas vérnyomás betegséget, a kettes típusú diabéteszt, az elhízást meg lehet előzni, mint ahogyan a káros szenvedélyektől is meg lehet szabadulni, csak akarni kell. Ezek elcsépelt szavaknak tűnhetnek, de az egyén szintjén éppen ezeknek a céloknak van helye az újévi fogadalomlistán.

Szakaszosan küldik a behívót

– A vastag- és végbélszű­rési programban a korábbinál hangsúlyosabb az alapellátás szerepe – emelte ki a doktor.

– A kétlépcsős önkéntes szűrőprogram a háziorvosok bevonásával valósul meg. Az érintett korosztály az 50 év felettiek, az első szűréshez szükséges mintavételi esz­közöket nálunk, házi­orvosoknál veszik fel, székletmintát küldenek a vizsgálatot végző laboratóriumba. Ezután az online felületen ellenőrizzük a praxisunkhoz tartozó beteg laboratóriumi eredményeit. Ezt követően csak azokat hívják be a végbéltükrözéses (kolo­noszkópiás) vizsgálatra, akiknél a minta alapján felmerül, hogy valamilyen elváltozásuk lehet – mondta el dr. Soós Zoltán háziorvos, hangsúlyozva a szűrővizsgálatok fontosságát.

- KO -


[related-post post_id="4095499"]

[related-post post_id="4098949"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában