Helyi közélet

2019.01.29. 15:35

Különdíjat ért a szalkai hídról készült sorozat

Ópályi - Erdélyi József megörökítette a síneken átívelő gyaloghíd felújításának pillanatait.

Ópályi - Erdélyi József megörökítette a síneken átívelő gyaloghíd felújításának pillanatait.

Országos fotópályázatot hirdetett Képek az ország vasútjairól címmel az elmúlt év végén a Magyar Államvasutak a megalakulásának 150. évfordulója alkalmából, s a legjobb felvételekből Győrben kiállítást is rendeztek. Küldött fényképeket a pályázatra az Ópályiban élő Erdélyi József is, aki az eredményhirdetéskor különdíjat vehetett át.

– Tíz fényképet küldtem el, végül azzal a hárommal nyertem el a különdíjat, amelyeket a mátészalkai gyaloghíd összeszerelésekor készítettem. E három kép címe: Éjszakai daruzás, Híd a levegőben, Hídfestők Mátészalkán. A többi beküldött képemet a mátészalkai és a szegedi vasúti helytörténeti gyűjteményben készítettem – mondta el érdeklődésünkre Erdélyi József. Az eredményhirdetéskor a zsűri indoklásában elhangzott, hogy a szerző beleélte magát a hídfelújítás munkálataiba, s képet adott arról, hogyan is működik az éjszakai daruzás.

Nem lehet elszakadni

Vajon honnan a vasút iránti nagy érdeklődés?

– Vasutas voltam magam is, vasutas tiszti iskolát végeztem. A MÁV Épület- és Hídfenntartási Főnökség mátészalkai kirendeltségén dolgoztam. Sajnos, betegség miatt leszázalékoltak, azonban a vasút iránti érdeklődésem nem szűnt meg. Segítettem Szabó Menyhért helytörténésznek a mátészalkai vasúttörténeti gyűjtemény tárgyait, valamint a térség vasúttörténeti emlékeit publikálni, vagyis mindezekről fényképeket és videókat készítettem. A filmezés és a fényképezés mindössze 8 éves múltra tekint vissza. Egy betegség után elfoglaltságot kerestem magamnak, s akkor kezdtem el foglalkozni a fényképezéssel és a filmkészítéssel. Természetesen még sokat kell tanulnom, igyekszem folyamatosan képezni magam.

Erdélyi József benevezett arra a pályázatra is, amelyet a Vasúti Hidak Alapítvány hirdetett meg tavaly ősszel a Sümegen megrendezett X. Vasúti Hidász Találkozóhoz kapcsolódóan. Az érdeklődők épülő és bontás alatt álló hidak, üzemelő új és régebbi hidak, valamint műemlék-jellegű hidak fotóival pályázhattak.

Vasbeton híd Nyírszőlősnél

– Erre a felhívásra a mátészalkai felüljáró elbontásáról küldtem képet, amelyen jól látszott, hogy az idők során mennyire elrozsdásodott – folytatta Erdélyi József. – Küldtem továbbá fotót a Szamos-hídról, a Kraszna-hídról, s lefotóztam a Nyírvidéki Kisvasút nyírszőlősi vasbeton hídját, ami 1905-ben épült Zielinski Szilárd tervei alapján. Zielinski Szilárd Mátészalkán született, s ő volt a magyarországi vasbetonépítés úttörője.

Milyen témát nyújtanak a téli hónapok?

– Egy betegség visszavetett a munkában, de fényképeztem harkályokat, cinegéket, megörökítettem a helyi önkormányzati eseményeket, s fotóztam téli tájakat is. Továbbra is figyelem a pályázatokat, s ha van kedvemre való, akkor benevezek – tette hozzá Erdélyi József.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában