Helyi közélet

2019.01.17. 11:00

Minden lépés a tisztelet jele

Nyíregyháza - A doni hősök emléktúrájára toboroz tagokat a Honvédsuli – nincs nehéz dolguk.

Nyíregyháza - A doni hősök emléktúrájára toboroz tagokat a Honvédsuli – nincs nehéz dolguk.

Saját bőrünkön kell tapasztalni a történelmet, hogy igazán megérthessük. A meleg szobában a könyv fölé hajolva talán nem vesszük tudomásul azok szenvedéseit, akik a mi jövőnkért harcoltak évtizedekkel vagy évszázadokkal ezelőtt. Nem érezzük a hideget, az éhséget, nem nézünk farkasszemet a halállal, a reménytelenséggel és a kilátástalansággal. Nem éljük meg a honvágyat, és nem törik millió darabra a szívünk, hogy soha többé nem láthatjuk szeretteinket.

– Manapság az érdektelenség világában élünk. Hiába tartjuk számon nemzeti ünnepeinket, és készítünk rájuk műsorokat, az emberek nem lényegülnek át, nem gondolnak bele abba, mennyi szörnyűség történt egykoron – kezdte gondolatait Mákné Kovács Zsuzsanna, a Honvédsuli Egyesület elnöke.

Érzelmi alapú nevelés

A Honvédsulit 2011-ben indították, a doni hősök emlékére szervezett túrát 7 éve hirdetik meg.

– Az iskola az ifjúság hazafias honvédelmi nevelését helyezi a középpontba. Célunk, hogy összegyúrjuk a generációkat és kialakítsunk egy olyan bajtársias közösséget, ahol egy 70 éves ugyanolyan tisztelettel tud fordulni egy tizenéves fiatalhoz, mint kortársaihoz és viszont. Fontos, hogy megtanulják elfogadni a kor és nemek közti különbségeket – avatott be a részletekbe az egyesület elnöke.

Az első emlékmenet

Az első doni emléktúrát Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy hívta életre közel két évtizeddel ezelőtt. – Eredetileg ők ily módon szerettek volna tisztelegni a hősök előtt, majd felismertük, hogy a gyerekek érzelmi alapú nevelése arról szól, hogy ők is megpróbálják átélni a történteket – mondta el Zsuzsanna.

– Először egy 25 kilométeres szakasszal teszteltük a túrát, de hamar rá kellett ébrednünk, hogy a fiataloknak nem kihívás ez a táv. Ezért a következő évben már 50 kilométerre emeltük az útvonal hosszát, még egy évvel később már 75 kilométert tettek meg a menetelők. Aztán lett belőle 100, majd 150 kilométer. Az idei, január 18-án induló menet lesz az első alkalom, amikor 200 kilométert fogunk gyalogolni, két részre osztva a távot; januárban és februárban is megteszünk 100-100 kilométert – osztotta meg a terveket Kovács Zsuzsanna.

Fiatalok és idősek a menetben

Lapunk érdeklődésére az egyesület elnöke elmondta, hogy a legfiatalabb résztvevő mindössze negyedik osztályos az általános iskolában, míg a legidősebb menetelő már betöltötte a 74. életévét is.

– Régebben a 120 főt is elérte azoknak a létszáma, akik a teljes távot megtették. Rájöttünk, hogy ennyi embert már lehetetlenség koordinálni a főutakat is keresztező útvonalon, ezért az idén már 50 főben maximalizáltuk azoknak a számát, akik a teljes, 200 kilométeres szakaszt megteszik. A masírozók között találkozhatunk pedagógusokkal, szülőkkel, sportolókkal is, akiket egy egészségügyi csapat kísér az úton – részletezte Zsuzsanna. – A téli időszakban legyalogolt kilométerek adnak egy kis ízelítőt azokból a nehézségekből, amiket a katonáknak és honvédeknek kellett kiállniuk legyengülve a több mint 2000 kilométeres hazafelé vezető úton – tette hozzá.

Megyénk doni emléktúrája a legnépszerűbb hazánkban, ezért a szabolcsi menetelők mellé Győrből, Szentendréről és Szentesről is csatlakoznak résztvevők. Az ország különböző pontjairól érkezőkkel számolva 4800 főt várnak az idei emlékmenetre a szervezők.

Nem probléma a hiányzás

Nagyon sok gyerek vesz részt a túrán, a Honvédsulinak többek között van egy 16-18 évesekből álló hagyományőrző tagozata is, akik második világháborús bakáknak öltözve fogják teljesíteni a távot.

– Az iskolai hiányzás nem okoz gondot, mivel a résztvevő gyerekek szülei egy hozzájáruló nyilatkozatot írnak alá, valamint a Honvédsuli is ír egy kikérő lapot az érintett iskoláknak. Ha véget ér a menet, és a diák teljesítette a távot, készítünk egy teljesítési igazolást is – taglalta Mákné Kovács Zsuzsanna. – A gyerekek megjelenését a túrán a történelemtanárok is szívesen veszik, mivel a diákok – személyes tapasztalataik révén – a későbbiekben máshogy viszonyulnak a tantárgyhoz is.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában