Helyi közélet

2019.01.21. 09:22

Nagy lépés a továbbtanuláshoz

Nyíregyháza - Központi írásbeli: a továbbtanulni vágyó diákok magyar nyelvből és matematikából is vizsgáztak szombaton.

Nyíregyháza - Központi írásbeli: a továbbtanulni vágyó diákok magyar nyelvből és matematikából is vizsgáztak szombaton.

Szombaton tartották a központi középfokú írásbeli vizsgákat a gimnáziumok és szakgimnáziumok – a feladatsorokat azoknak a diákoknak kellett kitölteniük, akik olyan középiskolában szeretnének továbbtanulni, amely kötelezővé tette az írásbelit, de az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők is megírták a tesztet. A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére 55 ezren jelentkeztek, a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin mintegy 9600-an, a 8 évfolyamoson pedig csaknem 6 ezren vettek részt.

Összesen húsz feladat

A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáztak. A központi vizsga 2×45 percet vett igénybe, először tíz anyanyelvi, majd tíz matematikai képességteszt várt a diákokra.

Magyarból tízből kilenc feladat egy-egy részkompetenciát mért. Itt a korábbi években elsajátított nyelvi, kommunikációs és helyesírási ismeretek felelevenítése és azok alkalmazása volt fontos. A tizedik feladat már összetettebb, melyben önálló szövegalkotást vártak el a felvételiző diákoktól. A fogalmazás értékelésekor figyelembe veszik a téma megtartását, a terjedelmet, a helyesírást és a stílust is. Matematikából nem kizárólag a tanultakat kérték számon: a felvételiző diákok problémamegoldó képességeit is nézik, a feladatok megoldásához kreativitásra és logikára is szükségük volt a felvételizőknek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában