Helyi közélet

2019.01.19. 09:47

Ne nézzen a támadó kutya szemébe!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kutya ok nélkül szinte soha nem támad, nem akarja levadászni az embert.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kutya ok nélkül szinte soha nem támad, nem akarja levadászni az embert.

A nyílt utcán egy gazdátlan kutyával szembekerülve nem lehet tudni, mire számíthatunk. Teljesen jámbor, ártalmatlan eb, vagy támadni fog? S ha támad, mit kell tennünk, vetődik fel sokakban a kérdés, amikor arról érkezik hír, hogy kutya vagy kutyák támadtak emberre.

Súlyosan megsérült egy 13 éves fiú, miután három pitbull támadt rá és testvérére egy Somogy megyei településen. A gyerek éppen az óvodába kísérte húgát, amikor rájuk rontottak az ebek. A fiú testével védte húgát, így őt a kezén, a lábán és a fején harapták meg a pitbullok – járta be a hír a médiát pár napja. Az eset kapcsán sokan vetették fel a kérdést – lapunknak is –, hogyan védhetjük meg magunkat ilyen helyzetben, mit tehetünk, hogy elkerüljük a támadást?

Ugyanezeket a kérdéseket feltettük Pelyvás Csaba kutyakiképzőnek is, aki a konkrét esettel kapcsolatban annyit mondott, valószínűsíthető, hogy a gyerekek megijedtek, a kicsi elkezdett sikítani, szaladni, ami a lehető legrosszabb. Ugyanis a hangoskodás, a menekülés a kutya szemében a gyengeséget jelzi. Egy kutya talán nem is támadt volna, azonban itt háromról van szó, s falkában teljesen másképpen viselkednek, könnyebben támadhatnak.

Nyugodtan, mozdulatlanul

– Ha egy kutya megtámad minket, a legbiztosabb módszer a harapás elkerülésére, s egyben a legnehezebb is, hogy nyugodtak maradjunk, megálljunk és ne mozduljunk. Ha mégis mozdulni kell, azt lehetőleg szembe állva a kutyával (hogy lássa, mit csinálunk, de kerülve a szemkontaktust) nagyon lassan tegyük – fogalmazta meg a legelső fontos tanácsot a szakember, s el is magyarázta, miért. – Azért hatékony ez a módszer, mert ha képzett kutyával áll valaki szemben, azt arra tanították, hogy addig harcoljon, amíg a segéd (csibész) ellenáll, azaz a mozdulatlanság azt jelenti, neki el kell engednie. Ha nem képzett a kutya, akkor a zsákmányt keresi, az pedig menekül. Ha megállunk, 98 százalékban elkerülhető a harapás. A maradék két százalék az, amikor egy extradomináns kutyával, vagy a végletekig eltorzított harci ebbel állunk szemben, szerencsére ez utóbbiból nagyon kevés van – jegyezte meg a Rosszcsont Állat- és Természetvédő Egyesület vezetője, aki kutyakiképzéssel is foglalkozik.

Ok nélkül nem támad

– Még az extradomináns kutyával szemben is a legfontosabb, hogy megálljunk. Veszélyes helyzetben nem kiabálunk, nem teszünk hirtelen mozdulatokat, s nagyon lassú, kiszámítható mozgásokkal el kell kezdeni hátrálni a kutyától. Ha a kutya erre mégis támadna, akkor újra meg kell állni, amit egy idő múlva ő fog megunni, mert elveszíti az érdeklődését, s ő fog elfordulni. Még ekkor sem szabad kapkodni, menekülni. Abban az esetben, ha mégis földre kerülnénk, a torkunkat, nyakunkat, a lágy, hasi részeket kell védenünk – fogalmazott a szakember.

Arra a kérdésre, hogy mikor és miért támadnak a kutyák, Pelyvás Csaba azt válaszolta, félelemből nagyon ritkán támadnak, jellemzőbb ez akkor, ha beszorítják őket, vagy a kutya el akarja riasztani az embert. – A kutya ok nélkül szinte soha nem támad, nem akarja levadászni az embert. A territoriális, azaz területvédelmi agresszió pedig akkor lép fel, ha a területén vagy annak határához közel van valaki. Példaként említette: bizonyára többen tapasztalták már, hogy egy kutya megugatta őket, talán ment is utánuk, de amikor megálltak, a kutya is megállt, nem ment tovább, nem támadt, csak el akarta zavarni, riasztani az embert.

Ritkán támad emberre

A támadásért minden esetben a kutya gazdája a felelős, az állat nem megfelelő viselkedése jellemzően tartási problémákból, valamint hozzá nem értésből fakad.

– A gondos gazdák fordítanak arra időt, hogy képezzék a kutyájukat – mondta Pelyvás Csaba, aki szakmailag és emberileg javasolná, sőt kötelezővé is tenné az alapengedelmességi tanfolyamatot. – Nem hosszú idő, de minimális kontrollt ad a kutyának. Megtanulja a pórázon követést, ültetést, fektetést, állítást, 20 méteres helyben maradást, 10 méteres szabadon követést, és ami nagyon lényeges, a 20 méteres behívást. Más kutyájától én egyetlen dolgot, de azt mindenképp elvárnám: ha a gazda azt mondja, „Gyere ide!”, ­akkor menjen oda. Sajnos nem szoktak – jegyezte meg a ­kutyakiképző, s hozzátette: sokkal hamarabb támad az olyan kutya, amelyik a kö­zelben tudja a gazdáját, mint a kóbor. A kóbor kutya a leg­ritkább esetben támad emberre, általában akkor történik meg, ha többen, falkában vannak.

Sokat mondó testjelek

A laza hátú, farkát és fejét lent tartó kutya nyugodt, ha csóválja a farkát, és a járása is laza, akkor nagy valószínűséggel nem kell attól tartani, hogy támad. Ha az állat láthatóan feszült, fejét teljesen leengedi, füleit hátracsapja, farkát behúzza, és kis testfelületet mutat, akkor fél és bizonytalan. Az ilyen kutyák általában az ember közeledésre elszaladnak. A ténylegesen veszélyes, agresszív kutyákra jellemző a merev testtartás, a dülledt szem, a fixírozás, a szőr borzolása a gerinc mentén és a vicsorgás.

BM


[related-post post_id="4103600"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában