Helyi közélet

2019.01.28. 15:26

Ő valóban példakép lehet

Nyíregyháza - Szeretnék megismertetni a fiatalokkal Bajcsy-Zsilinszky eszmeiségét, bátorságát, vértanúságát.

Nyíregyháza - Szeretnék megismertetni a fiatalokkal Bajcsy-Zsilinszky eszmeiségét, bátorságát, vértanúságát.

Magyar politikus, újságíró, kivégzett nemzeti ellenálló volt, aki Szarvason született, Sopronkőhidán akasztották fel 1944 karácsonyán. Életének 58 éve alatt jogot tanult, aktívan írt és politizált, országgyűlési képviselőként, pártalapítóként és katonaként egyaránt küzdött a hazájáért. Sírhelye Tarpán található, emlékét pedig többek között a Kelet Népe Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület és a vezetéknevét viselő emlékbizottság őrzi.

Akiről szó van, nem más, mint Vitéz Bajcsy-Zsilinszky Endre, akit a nemzetiszocializmussal való szembehelyezkedése miatt a kommunista időszakban is tiszteltek, rengeteg településen neveztek el róla utcát, lakótelepet, szobra, mellszobra, domborműve az ország több pontján fellelhető.

Határon túli együttműködések

A közelmúltban tartott évértékelő beszédében az egyesület megyei elnöke, Pál Zoltán mindemellett szólt arról is, hogy a nyíregyházi civil szervezet szervezetileg és tartalmilag is megújult, helyi és országos rendezvényeken egyaránt képviseltették magukat, valamint – a felvidéki Tőketerebesről érkezett, Urban Milan vezette delegációra mutatva – a hármas határon túl is megtalálták azokat a felvidéki, kárpátaljai és magyar egyesületeket, amelyek az antifasiszták és ellenállók eszmeiségét képviselik.

A rendezvényen elhangzott: a közös pályázatok, együttműködések révén a hagyományőrzés és a közös megemlékezések mellett a turisztikai és a kulturális együttműködési lehetőségeket is szeretné kiaknázni a 30 fővel alakult, ám az emlékbizottsággal immár mintegy 200 tagot számláló egyesület. – Tagságunk zöme idős, nyugdíjas. Fontos tehát, hogy nyissunk a fiatalabb generáció felé, főleg a beregi térségben, ahol igen élénken él Bajcsy-Zsilinszky emléke.

– Természetesen az idén is megemlékezünk majd név­adónk születésének és kivégzésének évfordulójáról, március második felében Nyírbátorban szervezzük meg a Radnóti-díj országos kitüntetés átadó ünnepségét – taglalta Pál Zoltán megyei elnök.

Oklevelet kaptak

A megyei nyugdíjas szövetség, a Nagy Imre Társaság, a Váci Mihály Egyesület vezetői, képviselői tiszteletbeli tagságot igazoló oklevelet kaptak a rendezvényen, amelyet Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) vezetője és Pál Zoltán nyújtottak át.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában