Helyi közélet

2019.01.25. 17:08

Szaxofonozik a légrugós

Nyíregyháza - A légrugóüzem dolgozója a Nyírségi Vigadó Együttesben zenél szabadidejében.

Nyíregyháza - A légrugóüzem dolgozója a Nyírségi Vigadó Együttesben zenél szabadidejében.

A ContiTech Magyarország Kft. légrugóüzemében dolgozó Gagna Balázst leginkább zenei tevékenységéről ismerik a kollégái. A gumiipari gyárban végzett mindennapos munkája és családja mellett a szaxofonozásra, a fellépésekre is jut ideje.

Autodidakta módon tanult

– Gyermekkoromban nem jártam zeneiskolába, de a zene szeretete már akkor is jelen volt az életemben. Mindig szívesen hallgattam szaxofonos számokat. Nagyon szép a hangszíne, némileg a klarinétra emlékeztet, de annál egy kicsit ércesebb, markánsabb hangokat lehet kicsalni belőle. Tizenkilenc éves koromban a szüleimtől kaptam ajándékba egy szaxofont. Hallás után, autodidakta módon tanultam meg rajta játszani. Mindez naponta négy-öt óra intenzív gyakorlást igényelt, amit örömmel fogadott a családom is. Aztán 2006 májusában kaptam egy hangszert, és szeptemberben volt az első fellépésem egy kótaji esküvőn. Akkoriban egy már létező zenekarhoz csatlakoztam, és mint még most is, minden alkalommal nagyon izgultam a fellépések előtt.

A szaxofon elegáns, ám nehéz hangszernek tűnik.

– Valóban megterhelő a szaxofonozás. Egyrészt maga a hangszer súlya sem könnyű. Másrészt egy szóló improvizációs hangszer, ezért sok energiát igényel az elsajátítása. Aki szaxofonozni szeretne, azt tanácsolom, hogy próbáljon meg elmélyülni a zenében, nemcsak a gyakorlatban, hanem elméletben is. Így lehet igazán átadni az érzést, amelyet ez a hangszer ad.

Elégedett, ha mulat a vendég

– Hét éve alapítottuk meg a zenekarunkat az öcsémmel és két barátommal, akik a billentyűzés és a dobolás mellett énekelnek is. Igaz a mondás, hogy a szájreklám a legjobb marketingeszköz. A kezdeti fellépések után sorra kaptuk az újabb felkéréseket. A megyei rendezvények mellett felléptünk már az ország távolabbi részeiben is, legutóbb Pécsen és Sopronban jártunk. Az esküvők és céges programok általában a hétvégéket, így a pénteki és hétfői napokat is érintik. Szerencsés vagyok, mert a munkahelyemen is támogatják a zenei tevékenységemet, így könnyen össze tudom egyeztetni a két területet.

– Úgy gondolom, hogy ha jó a társaság, a zenekarnak nincs sok dolga, csak rásegít egy kicsit a vidám hangulatra. Mindegyik fellépésünkre szívesen emlékszem. Akkor vagyunk igazán elégedettek, ha a vendégek nem akarnak még hajnalban sem hazamenni, és mi sem akarjuk a zenélést abbahagyni, tehát mindenki mulat, és jól érzi magát.

Az öröm éve lesz neki

– Elsősorban a családomra szeretnék koncentrálni: májusra várjuk a kislányunkat, és ősszel tartjuk az esküvőnket, így 2019 valóban az öröm éve lesz számomra. A zenekart egyelőre nem szeretnénk bővíteni, persze remélem, hogy az idén is sok eseményen szolgáltathatjuk a talp­alávalót – fűzte hozzá Gagna Balázs.

- Ilosvaj Boglárka -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában